woensdag 26 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Etiquette bij de kapper
Column
Gepubliceerd: 2009-11-04
door: Quentin van Dinteren
Toen ik jonger was, liet ik mijn haren altijd knippen bij een vriendin van mijn moeder. Eerst ging mijn moeder mee en werd er altijd gezellig gebabbeld. Later ging ik alleen en dan dronk ik nog een kopje koffie of wat fris met de kapster en praatten wij over hetgeen ons bezig hield de laatste tijd. Ik heb dit ritueel volgehouden tot mijn negentiende. Toen ging ik verhuizen en was het tijd voor een nieuwe kapper.

En in wat een vreemde wereld deed toen ik toen mijn intrede! Ongeschoold in dergelijke praktijken, begaf ik mij onzeker in diverse kapsalons in de stad en vroeg ik mij af wat nu precies de bedoeling was. Want het was mij geheel onduidelijk – net als met taxichauffeurs – of het nu wel of niet gewenst is dat ik begin te reutelen over van alles en nog wat, zoals ik soms pleeg te doen.

Ik ben diverse kappers in de stad afgeweest en dan besloot ik gewoon te gaan praten. Vervolgens kon ik peilen in hoeverre de kapper daar ook daadwerkelijk op zat te wachten. De moeilijke gevallen zijn echter die kappers die zelf iets vragen of vertellen en vervolgens steevast weer hun smoelwerk houden. Omdat ik mij dan ongemakkelijk voel, ben ik binnen vijf minuten manisch aan het zwetsen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Tijdens de zoektocht naar gespreksstof heb ik mijzelf wel eens betrapt op vragen of de kapper een leuke Kerst heeft gehad… In april. Ook kan ik prima vragen of de kapper een leuke vakantie heeft gehad, om vervolgens zonder blozen te vragen wanneer hij of zij weer weggaat. Niet eens zo vreemd, behalve dan dat de kapper in kwestie mij al bij het oorspronkelijke verhaal had verteld over twee maanden weer weg te gaan. En de mooiste ijsbreker is natuurlijk: “Heeft u wel eens iemand in zijn oor geknipt?”

Ik heb inmiddels al weer een tijdje een vaste kapper, waarvan ik weet dat hij een praatje wel waardeert en waar ik ook wat mee te bespreken heb. Maar qua kapper wissel ik nog wel eens, dus ik vrees dat ik mij nog vaker zal afvragen wat de etiquette vereist als ik een nieuwe kapsalon binnenstruin. Wanneer ik dan weer krom zit te kletsen in de kappersstoel, zal ik terugdenken aan vroeger: toen het nog glashelder was wat er van mij verlangd werd bij de kapper.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht