dinsdag 18 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Wat zou je doen als...?
Column
Gepubliceerd: 2009-11-12
door: Quentin van Dinteren
Iedereen kent wel de hypothetische vraag “wat zou je doen als...?” die sommige mensen plegen te stellen. Vaak hebben dat soort vragen betrekking op een moreel dilemma: “wat zou je doen als je moest kiezen tussen je beste vriend of je partner?”; “Wat zou je doen als iemand voor je in elkaar geslagen werd.” Meestal negeer ik dat soort vragen en vaak de bijbehorende persoon als bonus erbij. Je kan ze meestal ook niet goed beantwoorden, want je weet pas wat je doet als het écht gebeurd.

Sinds een jaar of zes heb ik iemand zien aftakelen, die ik niet persoonlijk ken. Het betreft hier een vrouw die voorheen vaak tussen de Bruna en Smüllers op Centraal Station het Straatnieuws stond te verkopen. Toen ik haar voor het eerst zag en zij mij om geld vroeg, was ik oprecht verbaasd dat het hier een persoon betrof die aan lager wal was geraakt. Tegenwoordig ziet zij er meer uit alsof dat inderdaad haar lot is in het leven.

Hoewel ik er altijd – met passende trots – in ben geslaagd mij afzijdig te houden van de grote forenzenstromen van en naar Centraal Station, kon ik toch niet om deze vrouw heen. Met grote regelmatig stond ze krantjes te verkopen om zoveel mogelijk duiten te kapen, ook ’s-avonds en ’s-nachts.

Toch was er één dag dat ik mij, tegen beter weten in, door de forenzenstroom van de avondspits zag worstelen. Ik kwam per trein terug van het een of ander en het Centraal Station bevond zich nu eenmaal op mijn pad. Worstelend door de hordes nukkig turende figuren – die onderweg naar huis waren na een lange dag in de bureaustoel hangen – kwam ik aan bij de Smüllers en de Bruna, waar Centraal Station overgaat in Hoog-Catharijne.

Daar, ineengekrompen met haar rug leunend tegen de Bruna, de knieën opgetrokken en omvat met de armen, zat deze aan lager wal geraakte vrouw. Ze zat zachtjes te huilen, terwijl hele hordes apathische forenzen af- en aanstroomden, haar haastig passerend onderweg naar de avondhap. Niemand gaf er een klap om. En ik? Ik weet sindsdien het antwoord op de hypothetische vraag: “Wat zou je doen als een ongelukkig iemand voor je zit te huilen?” Ik zal voor mij kijken en doorlopen...


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht