vrijdag 19 juli 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
De sulligheid van de Utrechtse duif ontrafeld
Column
Gepubliceerd: 2009-09-20
door: Elize Brolsma
Duiven, ze bepalen het Utrechtse straatbeeld net als de romantische grachten, de immer volle terrassen en Henk Westbroek. In tegenstelling tot deze andere typische Utrechtse facetten voegen duiven weinig toe aan dit pittoreske straatbeeld. In tegendeel, ze verpesten het af en toe op geheel authentieke wijze.

Begrijp me niet verkeerd: ik hou van dieren. Sterker nog, ik vind de vogels die hun verteerde diner op iemand anders’ schouder deponeren over het algemeen vrij charmante beesten. Alleen de reden dat de eens zo avontuurlijke en inventieve dinosauriër op een dag de bewuste keuze maakte om tot duif te evolueren, is mij tot op heden niet geheel duidelijk.

Net als insecten lijkt het mij dat duiven toch niet alleen maar irritant moeten zijn, maar ook een bepaald doel behoren te dienen? Welk doel zou dit dan zijn? Het in de weg scharrelen in de Drie Haringenstraat? Het als een gek op je afvliegen en op een haar na je hoofd missen in de Bakkerstraat? Ze stralen een dermate permanente staat van sulligheid uit, dat hun doel in ieder geval niet meer het blote oog waarneembaar is.

De duiven die hun sullige kwaliteiten het meest tentoonstellen, zijn wel de duiven zonder richtingsgevoel. Deze koeren vrolijk in het rond rechts van de weg en vallen niemand lastig. Maar op het moment dat je aan komt fietsen stuiven ze, als een stel hongerige lemmingen, naar de linkerkant van de weg, het liefst via je fietswiel. En dan uiteraard op hoge toon beledigd te zijn als men vast komt te zitten in het spaakwerk.

Ik heb het donkerbruine vermoeden dat ze het er gewoon om doen. Het is een ingenieus complot en de duiven in bijvoorbeeld Amsterdam of Nijmegen gedragen zich bijzonder netjes. Duiven winnen daar bovendien geregeld de jaarlijkse ‘intelligente en prettige-dieren award’. Utrechtse duiven zijn eigenlijk helemaal niet zo sullig, in tegendeel. Ze hebben in het geheim besloten dat de Utrechter een persoon is die af en toe even opgeschrikt dient te worden uit zijn mijmerende bestaan.

Utrechters wonen namelijk in een prachtige stad. Ze vergeten echter vaak van hun omgeving te genieten wegens drukte, gebrek aan tijd en een hoog ‘nu even niet’-gehalte. De Utrechtse duif voelt zich daarom, behulpzaam als hij is, geroepen om als een ware parasiet om je heen te fladderen. Hierdoor dwingt de duif je om je, ondanks je drukke schema, te focussen op je omgeving en de schoonheid daarvan.

Als ze je niet zo sullig zouden aankijken op het moment dat je een gesprek met ze aanknoopt, zou je ze bijna even bedanken.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht