dinsdag 18 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Mooie bazen op de Neude
Column
Gepubliceerd: 2009-09-09
door: Quentin van Dinteren
Sluit je ogen en gebruik je verbeelding, je waant zo op een terras in de Utrechtse zomerzon. Met die gedachte in het achterhoofd, zou ik de oprechte vraag willen stellen: “Wie van ons verbeeldt daar dan een partner bij?”

Ik in ieder geval niet. Ik durf bijna te wedden dat in onze fantasieën, onze dagdromen, onze ingebeelde stille minuutjes op terrasjes in de zon, wij vrijwel altijd óf alleen zijn óf doorbrengen met een intens mooi en vlammend exemplaar van het geslacht dat wij aantrekkelijk achten. Daarbij zullen gesprekken de grote afwezige zijn of is onze vocabulaire beperkte tot enkel zoete woordjes en – dan opeens meer vloeiende – minnaarstaal. Beelden wij ons gesprekken in, dan zijn dit vlammende sollicitaties of stoere confrontaties met anderen, waarbij wij ons de rol aanmeten van dat personage uit boek of film dat we bewonderen.

Vreemd dan, dat de meesten onder ons dit zomerse terrasje in de realiteit toch meestal opzoeken enkel in het gezelschap van anderen. Ik besprak het laatst nog –op een terrasje– met vrienden: ‘Kijken en bekeken worden’ is het credo en wie alleen is, is maar zielig. Maar als je om je heenkijkt op een terras, dan zie je toch met regelmaat diverse mensen alleen een tafel bemannen.

De jongeren op de Neude zijn angstvallig op de schermen van hun mobiele telefoons gefixeerd, terwijl ze wachten op vrienden op het toilet, vrienden onderweg of vrienden die niet gaan komen. Maar zie je eens een oudere alleen zitten, dan is het vaak een baas met grijs haar, die met een tevreden gezicht aan een biertje nipt en zijn omgeving gadeslaat als een luie, oude kater. Vaak hebben ze een hoedje op.

Ik vraag mij dan af, of die berusting - het verdwijnen van het verlangen altijd in gezelschap te zijn – iets is dat komt met de jaren. Het hoeft geen geheim te zijn dat ik hoor bij de op hun telefoonscherm gefixeerde jongeren, maar ik besloot laatst toch eens alles over een andere boeg te gooien, al was het slechts eenmaal.
Ik had net een bijzonder goed gesprek gevoerd en besloot daarna eens alleen een terrasje te pakken; erg eng voor een hoop mensen en zeker voor mij, maar ik ging de uitdaging vol vertrouwen aan. Ik ging zitten op een zonovergoten Neude net buiten de schaduw van de parasolletjes, bestelde een koffie en greep instinctief naar mijn mobiele telefoon. Ik wist mij echter op tijd te beheersen, stak mijn mobiel weer terug en keek om mij heen, terwijl ik wachtte op mijn bestelling.

Ik voelde mensen kijken en een ongemakkelijk gevoel maakte zich van mij eigen, ik was tenslotte maar alleen. Studenten en gezinnen in het vroege middaguur leken allen met de gezelligheid voor ogen op het terras te zitten, terwijl ik mij voelde als een ongenode eenling. Maar toen de serveerster de koffie voor mij neerzette en ik er, dankbaar voor de afleiding, van dronk, keek ik nogmaals, verlicht door cafeïne, om mij heen. Toen zag ik – althans dat denk ik – hetgeen oude bazen op terrasjes tevreden doet lachen: als puur passief toeschouwer, herkende ik opeens ieder tafereel.

Ik was namelijk ook wel eens die jongen geweest, die het meisje tegenover hem niet “aan de praat kreeg’; een ongemakkelijke situatie. En ik was ook wel eens die jongen geweest, die, puberend en schuimbekkend van de hormonen, bijtende opmerkingen maakte naar zijn familie die met de beste bedoelingen een terrasje met hem deelde. En zeker was ik ook wel eens die jongen geweest, die met acht anderen een tafeltje deelde en zich overrompeld voelde door het gezelschap en slechts sullig aan zijn biertje kon nippen terwijl iedereen sprak.

Er verscheen een glimlach op mijn gezicht en sindsdien heb ik een écht beeld bij mijn dagdroom op terrasjes onder de Utrechtse zon. En dagdromen vervullen, is toch één van die dingen die ik hoog in het vaandel draag.

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht