De coalitieonderhandelaars zullen een alternatief moeten zien te vinden voor de Spoorlaan. Dat is de hardste noot die gekraakt zal moeten worden tijdens deze coalitieonderhandelingen.
Want die Spoorlaan komt er met deze coalitiepartijen waarschijnlijk niet. GroenLinks en D66, een duidelijke meerderheid binnen de coalitie, zijn tegen. De PvdA is voor maar beseft dat ze op dit punt zullen moeten inleveren.
Maar dan willen ze er wel wat voor terug. PvdA-lijsttrekker Rinda den Besten zei tijdens de laatste persconferentie dat de PvdA open staat voor alternatieven voor de Spoorlaan, zolang daarbij wordt voldaan aan drie eisen: bereikbaarheid, luchtkwaliteit en de gezondheid van de Utrechtse bevolking. Met andere woorden: hoe kan de bereikbaarheid van Utrecht gegarandeerd worden zonder de Spoorlaan?
Daarom hebben de coalitieonderhandelaars de afgelopen weken druk de kaart van Utrecht bestudeerd, op zoek naar alternatieven voor de Spoorlaan. Die zullen waarschijnlijk ook wel gevonden worden. Mogelijk met een iets minder goed bereikbaar Utrecht tot gevolg, maar meer zit er deze keer niet in.
Voor met name GroenLinks wordt het slikken bij de bezuinigingen op het sociaal beleid van de gemeente. Gezien de bezuinigingsopdracht zal Utrecht zich moeten beperken tot haar wettelijke taken en moeten snijden in alle extra’s. Zoals het uitgebreid armoede- en inburgeringsbeleid van de gemeente.
En voor D66 wordt het de kunst om de door de partij zo gewenste andere bestuurscultuur handen en voeten te geven. Want daarin zal D66 zich moeten onderscheiden willen ze over vier jaar weer net zoveel zetels halen.
Zoals het er nu naar uit ziet, afgaande op de positieve geluiden van de onderhandelaars, moet ‘t gaan lukken. Volgende week vrijdag ligt er een akkoord, is er beloofd. Vervolgens begint de weerbarstige werkelijkheid.
Mario Gibbels