maandag 14 oktober 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Verse gezichtjes
Column
Gepubliceerd: 2010-08-27
door: Quentin van Dinteren
Een stad vol verse gezichtjes. Wie tijdens de UIT-dagen in de stad was, heeft er al een voorproefje van gehad. Wie dat niet was, zal vanaf 1 september volop in de gelegenheid worden gesteld. Met rimpelloze gezichtjes, een gezonde blos (van vele jaren moeders groente) en een vaak lage alcoholtolerantie zal de nieuwe aanwas – de eerstejaars – zich onder ons begeven.

Er zijn er echter ook een paar bij, die het nodige al gezien en gedaan hebben. Bleke gezichtjes die veel hebben geblowd en gedronken, jongens en meisjes die al verassend goed weten hoe het liefdesspel in elkaar zit en natuurlijk mensen die een ‘switch’ hebben gemaakt en al voor de tweede, derde of vierde keer meedoen aan een introductietijd. Niet iedereen is een smetteloos blaadje uit de Veluwe...

Voor mij is het een grote bron van vermaak. Met mijn vele jaren zit ik wel eens – met een al lange tijd gevestigd groepje vrienden – op een terras. Neude of Oudegracht. Dan sla ik gade hoe een enorme drom eerstejaars het terrasje nadert. Ik val geïnteresseerd stil om te kijken naar hoe zo’n groep verse mensjes met elkaar en hun omgeving omgaan.

En je ziet het gelijk. Zo’n groep bestaat altijd uit een paar grijze muizen, die duidelijk nog niet het klappen van de zweep des levens kennen. Zij klitten samen en durven niet zoveel te zeggen. Dan heb je de jongens en meisjes die sociaal wat sterker zijn en wat luider durven te spreken. Die mensen vinden elkaar altijd vrijwel direct en klitten dan ook samen, luid pratend en profilerend.

En dan heb je natuurlijk nog de nonchalante helden. Jongens en meisjes die roken en drinken op het terras alsof hun leven ervan afhangt. Zij laten zij zich maar beperkt bij de terrasvreugde van hun groepje betrekken. Vaak vinden zij een verwante ziel en vormen ze daarmee een army of two (soms three), dat onderling kletst over de zaken waarvan nonchalante mensen nog enigszins chalant raken.

Over zeven jaar, zullen enkelen van hen – net als ik nu – op een terrasje de lichting van 2017 gadeslaan. Ongetwijfeld zullen ze dezelfde observaties maken als ik en ook terugkijken naar hoe zij toen waren. Het eerste jaar van de studie is een spannende tijd en – vreemd genoeg – heeft het veel invloed op hoe het pad verder kronkelt. Dat het maar een mooie tijd voor ze mag worden.

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht