dinsdag 18 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Botte charmes
Column
Gepubliceerd: 2010-02-25
door: Quentin van Dinteren
De winter is altijd een lange, moeilijke reeks maanden. Koud, guur en grauw heerst in de harten van mensen en dat valt van de lange gezichten af te lezen. En neme men dan een land als Nederland – dat van nature al koud, grauw en guur is – en dan krijg je een zwaar accent op het winterse karakter. Het is moeilijk toeven; het is – voor Nederlandse begrippen – een worsteling.

En in de kroeg kan dit met regelmaat worden besproken. Zo bevond ik mij onlangs op een feestje, ergens aan de werven waar ik zo af en toe pleeg het leven te vieren. Tijdens deze feestelijke aangelegenheid, raakte ik aan de praat met iemand over van alles en nog wat. Aangezien wij elkaar schijnbaar niet zo boeiend vonden, kwam de conversatie tot mijn misgenoegen op het weer terecht.

“Ik vind de zomers in Nederland altijd maar net niets.” Vertelde mijn gesprekspartner mij. “Het is hier warm op een vieze manier; je wordt alleen maar dorstig en kunt niets uitvoeren.” Ik knikte en keek naar mijn glas drinken. Het leek alsof ik het eens was met mijn gesprekspartner, maar ik was in stilte aan het meimeren; woorden aan het overpeinzen.

“En dan heb ik het nog niet eens over de winters. Als het sneeuwt, is het vaak drek en het is nattig koud. De hemel is altijd grauw en er is nergens een winterzon te bekennen.” Toen, omdat mijn gesprekspartner in de veronderstelling verkeerde dat ik het allemaal beaamde, volgde het volgende juweeltje: “als ik klaar ben met mijn studie, dan emigreer ik naar Italië of zo.”

Deze persoon had gelijk. Nederland is koud, grauw, guur. En daarnaast, ik houd ook van de Middellandse Zee. Het is heerlijk om daar langs de stranden en door de stadjes te slenteren in de zomer en in de winter is het zelfs nog wel eens redelijk warm (afhankelijk van waar je bent aan de Middellandse Zee). Het zou genoeg zijn om Nederland te gaan minachten. Deze persoon had gelijk.

En toch is weinig mooier dan dat koude, dat gure en dat grauwe. Liefde voor Nederland gaat in Nederland gepaard met een afkeer van Nederland. Afkeer omdat het koud, grauw en guur is. Maar liefde omdat het een mooi land is, zoals harde, koude regen soms mooi kan zijn. Liefde omdat het een grappig land is, zoals opspattende modder op je schone kleren soms grappig kan zijn. Wonend aan de Middellandse Zee of ergens anders in de permanente zon, zul je die botte charmes voor altijd missen…

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht