donderdag 27 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina




Knuppeltjes
Column
Gepubliceerd: 2010-02-02
door: Quentin van Dinteren








Laatst sprak ik met een overlevende van de ‘flower power’ beweging zoals deze in Nederland de toon zette aan het einde van de jaren zestig. Inmiddels braaf geïntegreerd in het normale burgerleven, wist deze persoon mij toch nog een aantal spannende verhalen te vertellen over die tijd.

‘Sex, drugs & rock ’n roll’ vierden hoogtij en met regelmaat werden er plannen gesmeed voor protesten en acties vanuit kraakbewegingen, communes en vakbonden. Nog nooit – geloof ik – waren er zoveel vacatures bij de ME om oproerkraaiers neer te knuppelen door middel van knuppeltjes, betaald met belastinggeld.

Wat mij ook interesseerde, was het verhaal van deze persoon over de bijstand. In zijn gemeenschap ambieerde iedereen het kunstenaarschap en werd er vooral veel ontspannen, gefilosofeerd, gemusiceerd, geschreven en gedicht. Maar ik benadruk nogmaals ‘ontspannen’: echt heel belangrijk...

Dus vrijwel al zijn bekenden hadden een uitkering in die tijd. Een tijd van gratis geld; een tijd dat de overheid nog niet zo kritisch iedere aanvraag bekeek. Nederland als land van melk en honing, waar ‘kunstenaar’ – of zelfs ‘werkloze’ – een beroep kon zijn. Waar de nozem met recht kon zeggen, zoals Youp van ’t Hek zo mooi verwoordde: “Ik laat mijn haar groeien en daar ben ik druk mee.”

Van de week hebben studenten zich gelegerd in het Bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht, maar ook elders in het land. Zij protesteren tegen het vermoedelijke verdwijnen van de basisbeurs, één van de laatste restanten van de ‘gratis geld doctrine’ van vroeger. En zelfs dat laatste restant is al zó afgezwakt, dat er van ‘gratis’ amper sprake kan zijn.

En is het goed of slecht, dat de beurs verdwijnt? Een moeilijke vraag. Ik heb geen glazen bol. Ik heb slechts één pilaar van zekerheid en dat is dat ik liever heb dat studenten onbezorgd brallen en bier kopen van belastinggeld, dan dat het weer naar knuppeltjes gaat, om verveelde en halfgeschoolde jongeren mee neer te meppen.

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht