zondag 26 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Holland of Gelre?
Column
Gepubliceerd: 2010-01-28
door: Quentin van Dinteren
Altijd als ik een dag (of meerdere) in een andere stad heb doorgebracht, is het weer altijd lekker thuiskomen in Utrecht. Toch verbaas ik mij altijd een beetje over de stad zelf. Utrecht is namelijk onder ‘provincialen’ een grote stad, met hoge flats en dat soort zotte fratsen. Onder stedelingen – en het gros van de Utrechters die ik ken – is Utrecht een kleine (misschien middelgrote) stad.

Gelegen aan de grens van de Randstad, is het allemaal niet groot; maar ook niet klein. Wij hebben flink wat mensen; maar het is geen Amsterdam. We hebben een stedelijk centrum; maar het is geen Rotterdam. Er is redelijk wat groen; maar het is geen Veluwe. Utrecht is de bufferzone tussen provinciestad en grote stad en is merkbaar een grensgebied, misschien zelfs een grijs gebied.

Natuurlijk is dit niet iets wat mij dagelijks bezig houdt, maar het contrast is zichtbaar als je net even een tijdje ergens anders bent geweest. En van dat contrast moet je houden om hier met dat soort gedachten te kunnen blijven wonen. De één vindt Utrecht misschien niks: “het is geen grote, knallende stad; maar ook niet een klein, gezellig dorp”, en de ander vindt Utrecht juist om die reden leuk.

Onlangs las ik dat dit een worsteling is die de stad Utrecht al wat langer kent. In de 12e eeuw leden Utrecht en het Sticht onder krijgslustige vorsten uit het Graafschap van Holland en het Graafschap van Gelre, welke nu ruwweg Noord-/Zuid-Holland en Gelderland genoemd kunnen worden. De boeven vielen regelmatig binnen en probeerden territorium in te lijven.

Het opvallende hieraan is dat het gros van de bewoners van de stad Utrecht zich onderverdeelden in deze strijd naargelang hun voorkeur. Er werd niet zozeer gekozen voor de eigen stad, maar meer partij gekozen tussen de strijdende landgraven. Heuse opstootjes braken met regelmaat uit in Utrecht, tussen de aanhangers van Holland en Gelre.

Holland of Gelre: grote stad of provincie. Wie dat wilt, ziet overal verbanden en deze rellende middeleeuwers verwoorden voor mij het gevoel dat ik nog af en toe in Utrecht heb. Het is noch grote stad, noch provinciestad. De strijd is voor mijn gevoel nooit beslecht en deze eeuwenoude vraag leeft bij mij nog steeds:
Utrecht: Holland of Gelre?

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht