dinsdag 18 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Grote-meneren-werk
Column
Gepubliceerd: 2010-06-16
door: Quentin van Dinteren
Spannend! Wij staan aan de vooravond van een nieuw kabinet met allemaal leuke meneren. Als je ze samen op de foto ziet – met meneer Rosenthal erbij – dan krijg ik een warm gevoel. Geert Wilders met een blije kop en lekker recalcitrant alle knoopjes van zijn colbertje dicht. Tegen journalisten brabbelt hij nog iets over “over zijn schaduw heenstappen” voordat hij de vergaderkamer binnenstapt.

Dan heeft hij het natuurlijk over concessies doen. Wilders is best bereid de pindakaassubsidie te laten varen, als Rutte weer bereid is de Garfield sokken-taks van het programma te schrappen. En zo zijn wij Nederlanders ook! Een land van overleg en de minnelijke schikking. Over alles valt te praten en alles is te bespreken boven een bakje thee.

En Mark Rutte staat te stralen van blijdschap op die foto’s. Dat vind ik ook leuk! Hij is blij met zijn winst en hij is blij dat hij nu een keertje het eerste gekozen is. Het is toch een beetje dat moment op het voetbalveldje tijdens gym, wanneer twee klasgenootjes om de beurt kiezen wie bij hen in het team komt. Als laatste gekozen worden is een schande... Dat zag je wel aan Balkenende.

Ik zie ze alweer gezellig praten met zijn drietjes om de tafel. Uri zegt dan: “Geert, ouwe bloembol, de VVD ziet niet zoveel in jouw plannen om schaaldieren te belasten naar draagkracht. En Mark, gezellige vlerk die je er bent, de PVV wil niet dat de eekhoornteelt door middel van een vijfjarenplan wordt overgeplaatst naar Schouwen-Duiveland. Kunnen wij het eens worden?”

“Nou Uri, dolle doerak van me,” Zegt Geert dan, “daar kunnen we mettertijd een referendumpje over houden, als het nodig is. Het is nu het belangrijkst dat ik en die guitige Mark hier het eens worden over Project ‘Grote Gerda’, oftewel: het afbranden van alle bruggen naar Flevoland.” Mark knikt dan beamend, terwijl hij het dertigste Van Oordt suikerzakje in zijn thee leeggiet.

“Misschien hè, misschien is het een goed idee...” Zegt Uri opeens, “Om nog eens keer aan ‘de mensen’ te vragen wat zij nu precies van de coalitiemogelijkheden vinden. Iedereen die VVD heeft gestemd, krijgt nu misschien teveel PVV erbij? Kunnen we eventueel nog combineren met het referendum over eekhoornteelt...?” Het is even stil...

Tot Geert en Mark beginnen te schaterlachen. Uri doet vrolijk mee, opgelucht dat zijn grapje goed is gevallen. “Goeie grap, Ur!” Roept Mark, dijenkletsend. “Jij met je gebbetjes!” Kraait Geert vol plezier. “Ha! Nee, laat hen maar beslissen over de eekhoornteelt, dat is meer dan genoeg voor ze! Coalities zijn grote-meneren-werk...”

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht