maandag 14 oktober 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Ontsnappingstip
Column
Gepubliceerd: 2010-03-04
door: Quentin van Dinteren
De tijd was weer even aangebroken waarin jonge vrijwilligers de partij van hun keuze stonden te promoten op de pleinen, voor de roltrappen en in de centrale straten. Zij zijn – heimelijk, zoals de politici die zij vertegenwoordigen – in het kielzog van de vroege lentezon gekomen. en presenteren met een glimlach op gezichten (nog pokdalig en bleek van de winter) hun propagandafolders.

Laat het geen geheim zijn dat ik a) niet aangesproken wens te worden door verkopers van welke aard dan ook en b) mijn persoonlijke motie van wantrouwen/dodelijke verveeldheid jegens de politiek in haar algemeenheid al jaren onbehandeld gaat. Dat laatste wellicht omdat ik nooit de moeite heb genomen mijn mening op welke wijze dan ook te deponeren.

Stemmen doe ik op dezelfde manier waarop ik de afwas doe: chagrijnig, geïrriteerd vanwege de tijdverspilling en vol met strontvervelend burgerlijk plichtsbesef. Ook informeer ik mijzelf aangaande de partijprogramma’s. Dat doe ik op dezelfde manier waarop ik opzoek wanneer het vuilnis wordt opgehaald: zakelijk, kort en met een voorliefde voor snelle PowerPoint verhalen.

Dit is natuurlijk allemaal puur persoonlijk. Er zijn hele roedels, kuddes, hordes, legioenen ja zelfs volksstammen die zich met een onblusbaar vuur interesseren voor politiek. Zelfs gemeentepolitiek. Ik draag hen een warm hart toe: iemand moet de betrokken burger spelen en ikzelf ben te druk met zoveel mogelijk van mijn tijd herleiden naar activiteiten die ik leuk vind. Recreatieve apathie heet dat.

Voor diegenen met dezelfde insteek als ik: het is nu een beetje laat voor een tip, maar neem hem mee voor volgende keer! Wanneer u in het vervolg, gapend van anticiperende vermoeidheid, gesommeerd wordt door een jeugdige endeldarm van een of andere politieke verzamelbak om een folder met propaganda in ontvangst te nemen, spreek dan als volgt...

“Ik stem al op jullie.”

Zeg het schaamteloos tien keer achter elkaar: tegen de PvdA-er, tegen de CDA-er, tegen de D66-er en tegen het lid van de Verenigde Volkspartij ter Bevordering van de Voorplanting van de Vlaamse Ruk-eekhoorn; het maakt niet uit. Al is het een leugen: het bespaart je een oersaaie folder of een noodlottig saaie discussie met een persoon die klaarblijkelijk zijn interesses compleet ergens anders heeft liggen.

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht