dinsdag 18 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Jakkiebâh
Column
Gepubliceerd: 2010-05-12
door: Quentin van Dinteren
Ik trotseer de moeilijkheden van onze stad… Kort na de inval van rovende uitheemse hordes met Koninginnedag, ligt de straat vol met vuil en viezigheid. Ongedierte plant zich voort met zoveel succes dat er nieuwe soorten ongedierte ontstaan. Ontredderd sluip ik door de stad… Doodsangst alom... Vanachter hoog opgestapelde zakken met huisvuil kijkt een man mij schichtig aan… Hij heeft een poepveeg op zijn voorhoofd.

Ik loop bevreesd, mijn spatel kordaat ter hand, door de onheilspellende stad. Een vrouw wiens tanden uit haar mond zijn gerot, ligt tussen dertig zakken met konijnenstront te gillen. Ik stap behoedzaam langs haar heen. “Onze stad is vergaan! Verloederd!” schreeuwt zij mij na, terwijl ze zich nog een keer omwentelt in de konijnenstront. Ik ben bevreesd, de geur van mijn angst mengt zich met die van verrotte koolsla.

Op zoek naar nieuws, lees ik op het internet, dat inmiddels ook al stinkt, berichten over CAO’s en onderhandelingen. De redding lijkt ver weg te zijn. Onderweg naar mijn werk door de duistere Utrechtse straten, zie ik overal om mij heen smerigheid. Kinderen rollen in de poep. Katten krabben vuilniszakken open. Een huilende clown tuurt eenzaam in de verte… Het is een nachtmerrie.

Ik trotseer de moeilijkheden van de grootse stad die Utrecht eens was. Nu een poel van verderf en viezigheid, staat iedere man er alleen voor. Eens trotse burgers kruipen nu over straat met milkshakevlekken op hun colberts. Met grote, rooddooraderde ogen kijken zij om zich heen, terwijl pantalon en spijkerbroek door het zure afval van vele dagen worden gesleept. Op de achtergrond kwaakt een treurige kikker een lied van de vergane glorie…

Alleen trotseer ik de moeilijkheden van de stad. Schaduwen bewegen tussen de stapels vuil. Kwaadwillende otters knagen aan de fundamenten van mijn illustere woonplaats... Hoop kwijnt weg en van buitenaf enkel rampzalige berichten: Griekenland in rep en roer; de euro valt; Kabinetten vallen; Marco Borsato en Guus Meeuwis gaan samen optreden… Wie komt onze stad redden, wie ruimt er op?

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht