dinsdag 18 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Biologisch afbreekbaar gebral
Column
Gepubliceerd: 2010-09-12
door: Quentin van Dinteren
Het gaat slecht met het milieu. Vervelend! Het gaat ook slecht met het milieu in Utrecht. Ook vervelend. Toch kan ik niet echt een oordeel daarover vellen, want ik zie de laatste tijd alleen nog maar het stationsgebied van Utrecht. Dan word ik overigens de halve binnenstad doorgetrild door zeer vermoeiende bouwmachines.

Maar wat gaan we eraan doen? We gaan een Autovrije Zondag houden! Dan zal het milieu vast opklaren! Een foto van een dolblije ambtenaar op een fiets sierde de website van de Gemeente. Met daarnaast de kennisgeving dat 12 september de grote dag is! De geassorteerde fietstaxi’s en het geestelijk gehandicapte broertje van de rollator – de Segway – zullen vast weer een grote rol spelen.

De bedoeling is dat 12 september alles in het teken staat van ‘Gezond op weg’. Duurzame alternatieven voor de auto, lekker met de fiets boodschappen doen, heerlijk met je dikke, milieutechnisch verantwoorde reet in de trein en de ambtenarij kan de hele dag lekker biologisch afbreekbaar brallen over hoe ontzettend ‘groen’ Utrecht wel weer niet is.

Vorig jaar ergerde ik mij de pest aan Autovrije Zondag. Dat zal dit jaar niet anders zijn. En ik erger mij omdat ik niet kan inzien wat dit bijdraagt. Autovrije Zondag is hetzelfde als een sticker tegen zinloos geweld; een “denk aan het milieu voordat u dit print”-regel onderaan een e-mail; blazen tegen de wind in; fluisteren in een poging iemand die schreeuwt te overstemmen...

Maar daar valt natuurlijk tegenin te brengen dat het een symbool is. Deze dag dient ons te stimuleren om na te denken... over alternatieven; over de manieren waarop wij op de lange termijn ons leven en onze woonomgeving kunnen verbeteren; over de noodzaak CO2-neutraal te worden. En niet alleen voor onszelf, hè! Ook voor de kindertjes!

En er zijn ook voordelen:

Want zondag de 12de, dan zit bijvoorbeeld Evert den Rukker uit Wijk C lekker achter de buis te grijnzen. Hij is dan blij, want hij kan namelijk niet de auto pakken naar zijn schoonouders in Soest. En dat vindt Evert hartstikke mooi! En ik? Ach, het is zondag en ik ben een simpel mens. Laat ik zeggen dat ik al lang blij ben dat die bouwmachines weer even stil zijn.

Quentin van Dinteren


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht