donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Kantoorruimte gezocht
Column
Gepubliceerd: 2011-08-18
door: Simon de Wilde
Als startend freelancejournalist is het makkelijk om vanuit huis te werken. Dat bespaart je de huur van kantoorruimte en je hoeft niet meer in de file te staan. Dat hier ook nadelen aan zitten is evident. Als je geen afspraak hebt zit je de hele dag ‘op kantoor’. (Lees de tafel in de huiskamer.) Het uitzicht op Overvecht en de skyline van Utrecht zijn prachtig, maar de tafel wordt sluipenderwijs het centrum van je dagelijkse bestaan waarbij de grens tussen werk en privé langzaam verdwijnt. Zodra dat gebeurt is het tijd om je heil ook elders te zoeken.

Omdat een groep mensen altijd meer weet dan iemand alleen kun je op het internet de wisdom of the crowd raadplegen. Helaas blijkt de massa van de freelancers te werken op de plaatsen waarvan ik al vermoedde dat ze er zaten. De gangbare flexplekken voor de moderne kantoornomade en op drift geraakte freelancers. Geen nieuwe ontdekkingen van hippe en trendy cafés waar freelancers en creatieveling samenklonteren onder het genot van de ultieme espresso.

Een kans dient zich na de zomer aan. Vakcentrale CNV, het hoofdkantoor ligt op een steenworp afstand van mijn woning, stelt vanaf september acht werkplekken ter beschikking voor ZZP’ers en ondernemers uit de wijk Overvecht. Dat zijn dan twee vliegen in een klap. Lid van de vakbond en een werkplek waar je kunt sparren met andere eenpitters.

De idee van een eigen kantoor waar je in de ochtend naartoe kunt gaan blijft echter lonken als een fata morgana in de woestijn. Woningcorporatie Mitros heeft aan de Van Brammendreef in Overvecht een werkruimte beschikbaar. Helaas blijkt die bij navraag 125 vierkante meter te zijn. Een beetje ruim voor één bureau.

Soms ligt de oplossing zo dicht bij huis dat je hem over het hoofd ziet. In een nabijgelegen flat kun je ook kantoorruimtes huren. Dit gebeurt via een makelaar en blijkt uiteindelijk niet eens zo duur. Het goede nieuws is dat er ruimte vrij is. Maar een meerjarencontract? Een freelancer is als een geliefde met bindingsangst, vijf jaar lijkt dan een eeuwigheid.

Een kleine berekening leert overigens dat het financieel niet erg aantrekkelijk is om iets te huren. Het is leuk om te dagdromen van een kantoor waar je naar toe kunt, maar eerst maar eens meer opdrachten binnenhalen. Vanaf september biedt het CNV soelaas en verder blijft de tafel in de huiskamer toch maar het bureau. Gelukkig is het uitzicht op Overvecht er nog.

Simon de Wilde

Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht