Een gemeenteraadslid kan nooit uitslapen. Elke morgen luistert hij gespannen in zijn bed of hij de brievenbus al hoort klepperen. Zodra de krant op de mat valt, rent hij in zijn pyjama naar beneden en begint al te lezen terwijl hij op zijn blote voeten de kamer in loopt. Staat er nieuws in de krant waar hij kritische vragen over aan het college kan stellen?
Niet elk nieuwsbericht is geschikt voor vragen in de gemeenteraad en dat verschilt ook per partij. De ene partij is verontwaardigd als er oude bomen omgehakt dreigen te worden, de andere partij is 'laaiend' als er door sloopwerkzaamheden scheuren in muren verschijnen en weer een andere partij maakt zich ernstig zorgen over de bedompte klaslokalen. Zo is er voor elk wat wils.
Biedt de krant geen soelaas dan zijn altijd nog de boze burgers. Voordeel van boze burgers is dat ze van zich laten horen. Tevreden burgers, de overgrote meerderheid van de Utrechters, hoor je niet. Die vermaken zich wel.
Handig is ook dat een klacht tegenwoordig snel rond gemaild is. De ervaren boze burger weet precies tot welke partij en welk gemeenteraadslid hij zich moet richten. Bij twijfel stuur je gewoon alle raadsleden een mail, allicht dat er eentje bij zit die er brood in ziet.
De krant en de boze burgers zorgen er samen voor dat de Utrechtse gemeenteraadsleden het afgelopen jaar zo'n 200 vragen hebben gesteld. Dat is bijna elke werkdag één vraag. Minstens één ambtenaar heeft een volledige dagtaak aan het beantwoorden van al die vragen. Elke morgen slaat hij nieuwsgierig de krant open. Welke vragen zullen er vandaag gesteld worden? Zolang de krant blijft verschijnen en boze burgers mails blijven versturen, houdt hij zijn baan.
deStadUtrecht.nl