donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Glijbaan
Column
Gepubliceerd: 2011-07-14
door: Simon de Wilde
Met de glijbaan naar het perron in plaats van met de trap. Het klinkt als een kinderdroom, maar sinds kort is het werkelijkheid. Op station Overvecht kun je met de glijbaan naar beneden zonder de trap te gebruiken. Handig als je haast hebt. In ProRail- jargon heet de glijbaan overigens een ‘transferversneller’, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft een grappig verschijnsel.

Wat mij verbaast is dat veel reizigers het heel normaal lijken te vinden dat er een glijbaan staat. Sterker nog, sommigen lopen er straal aan voorbij. Zo de trap af, inchecken, trap op en de trein in. Toch zijn het niet alleen kleine kinderen die de glijbaan nemen, want inmiddels heb ik een paar maal met eigen ogen gezien dat er ook volwassenen zijn die het proberen. Dan kijkt iemand voorzichtig om zich heen of er niemand kijkt, en dan besluit het kind in hem of haar het te doen. Hopla, in een roetsj naar beneden.

Neem dan het buitenland. Daar zijn de mensen nog oprecht verbaasd als er ergens in Nederland in de openbare ruimte een glijbaan wordt geplaatst. Nadat ik over het fenomeen een blogpost plaatste op Dorpspomp Overvecht, mijn blog over de wijk, begon het nieuws als vanzelf rond te zwerven over het internet. Zo kreeg ik pingbacks van Engelse, Amerikaanse en zelfs een Chinese site. Sociale media als Facebook, Twitter en Reddit deden hun werk uitstekend.

Mijn blogpost belandde onder andere op het populaire The Daily What, waar bezoekers getrakteerd worden op grappige foto’s en filmpjes. Zo schopte de post het tot een berichtje met als titel: Taking the Slide of the Day. De reacties die daarop volgden zijn erg geestig: “Is this wheelchair accessible ??? :)” en “Europe has all the fun!” Tot “This would never happen in the US. Sue-happy liberals would have it banned in the name of safety”. Waaraan iemand anders toevoegde: “Or violence-happy rightwing nutjobs would blow it up. Slides aren't mentioned in the Bible, yaknow.”

De Amerikanen zijn oprecht verbaasd en vinden de glijbaan direct leuk, waar Nederlanders in eerste instantie wat nuchter zijn. Toch vinden ze het stiekem wel leuk, want dit is waar iedereen als kind al van droomde.

Simon de Wilde


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht