donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Muziekstation
Column
Gepubliceerd: 2011-11-19
door: Simon de Wilde
In Overvecht wordt flink aan de weg getimmerd. Niet in de laatste plaats door de bewoners zelf, die het negatieve imago van de wijk beu zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is station Overvecht. Wat een paar maanden terug nog een betonnen kuil in verval was is nu een florerend cultureel knooppunt waar regelmatig muzikale optredens zijn.

Omdat begin jaren 90 het spoor werd verdubbeld kreeg Overvecht in 1995 een nieuw station. Het is een bijzonder ontwerp met veel kleur en scherpe hoeken. Aan de Overvecht-zijde komt de reiziger via een trap, in de vorm van een halve maan, in een cirkelvormige kuil. Je loopt dan onder het spoor door om op de perrons te komen. Bovenaan de cirkelvormige trap staat een zuilengalerij wat het geheel de aanblik van een amfitheater geeft.

De gloednieuwe entree raakte echter snel in verval en halfslachtige pogingen om dit tegen te gaan mislukten jammerlijk. De treden van de trap brokkelden langzaam af door de agressieve betonrot en de vloer in de kuil vertoonde gaten. Het begon steeds meer te lijken op een echt amfitheater uit de Oudheid.

Na een grondige renovatie heeft het station weer zijn originele glans terug. Het station lijkt nu niet alleen op alleen op amfitheater. Het is ook een amfitheater. Er zijn al twee muzikale optredens verzorgd. Bij de (her)opening in mei zong het Utrechts Operakoor. Het publiek zat gemoedelijk op de bankjes die nu in de trap zijn gemaakt. Met een beetje verbeelding zie je de oude Grieken zo voor je. In toga en sandalen gehuld, klaar voor het schouwspel.

Het idee voor dit optreden kwam van bewoners uit de Operabuurt die naast het station ligt. Zij dachten dat het leuk zou zijn als er een opera ten gehore werd gebracht. Dit bleek zo’n succes dat er nu elk halfjaar een concert wordt georganiseerd voor buurtbewoners en andere belangstellenden. Als Koning Winter het land weer verlaten heeft is er een nieuw optreden. Misschien wat vroeg maar toch leuk om al vast in de agenda te schrijven: lenteconcert in het Overvechtse amfitheater. Vergeet niet je toga aan te trekken.

Simon de Wilde


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht