vrijdag 24 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Hoeden
Column
Gepubliceerd: 2012-08-01
door: hanneke gunsing
Ooit kocht mijn vader een alpino-pet. Hij had de allergrootste maat nodig. ‘Dat u daar nu toch mee moet leven!’, zei de juffrouw in de winkel vol medelijden. Hij kon er zelf smakelijk om lachen en droeg zijn pino met zwier. Mijn hoofd is niet zozeer groot, maar mijn krullen werken een hoed omhoog en af. Dus is het niet zo makkelijk een passende –blijvende- hoed te vinden. Toch is dat in de zon wel prettig, want mijn krullen zijn onvoldoende zonwerend.

Bij het B-warenhuis vond ik onverwacht een witte hoed met een roze lint voor € 2. En hij blijft nog zitten ook! Je valt er alleen wel erg mee op. Toch vatte ik van de week moed en hoed en ging op weg. ‘Nou, dat ziet er leuk uit!’, zei een voorbijgangster. ’s Winters heb ik inmiddels een pet, da’s handig zo’n klep die afdakt boven je bril bij regen en sneeuw. Mijn haar komt er bossig onderuit en ik lijk dan wel wat op Popov, de beroemde clown.
’t Kon slechter.

Sommige mensen hebben echt een hoedengezicht. Zo is onze vrolijke postbezorger een echte hoedenfan in zijn vrije tijd. En van de week zag ik een stadscowboy mét hoed, met zonnebril en zonder paard.
Dat had wel wat.

Toen ik mijn Vriend leerde kennen bleek hij een wens te hebben: een mooie hoed! Ik troonde hem mee naar het hoedenparadijs in de Bakkerstraat. Sindsdien is hij een hoedenman. Zomer, winter, als hij zingt: altijd een hoofddeksel. Hij is een crooner moet u weten. Dat is een lichte manier van tenor zingen, zoals Bing Crosby. Ik ben geen zangeres, geen hoedenmens en gauw verhit. Plots was het van de week juli-achtig heet. Kwam het door de protestmars tegen het slechte weer?

Petje af voor het mooie weer, maar wel iets op of boven mijn hoofd dus. En zo liep ik voor het eerst met een parasol: Fransen zijn daar goed in. Op vakantie zag ik prachtig geborduurde. Veel te duur en ik ben er niet elegant genoeg voor. Laat ik nou in Zierikzee een Franse parasol vinden voor een Hollandse prijs!

Ook Hollands is Prinsjesdag, hoeden kijken! Lachen. U begrijpt: Politiek is niks voor mij, alleen al vanwege zo’n hoofddeksel. Wel bewonder ik hoedenmensen om hun moed.

Ik vind het stijlvol, ’t heeft klasse. Meestal. Laten we onze hoed naar elkaar lichten, als we elkaar tegenkomen. Chapeau!


hannekeDeze column is gepubliceerd in "Ons Utrecht" als ‘Onderoppie’


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht