donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Cultuurhistorisch erfgoed in Overvecht
Column
Gepubliceerd: 2012-01-27
door: Simon de Wilde
Wie Overvecht zegt denkt al snel aan eindeloze grauwe flats gelardeerd door stroken groen. Auteur Peter Buwalda won de Tzum-prijs (beste literaire zin) met een zin van 35 woorden uit zijn bestseller Bonita Avenue waarmee hij Overvecht beschrijft:

“Hij was verpieterd op de kamer die hij huurde bij zijn oudtante in Overvecht, een buitenwijk met asbestflats, ‘dreven’ in plaats van ’straten’, en een eigen station met twee sporen om op te gaan liggen.”

Het klinkt misschien wat vreemd in de oren maar ondanks dat de wijk Overvecht pas vijftig jaar oud is zijn er ook plekken die cultuurhistorisch gezien interessant zijn. Twee van de parels in Overvecht rijk is kregen zelfs geld van de overheid om het verval tegen te gaan om zo behouden te blijven voor het nageslacht.

De eerste parel laat zich niet lastig raden. Het is de watertoren, het icoon van de wijk, dat je van ver al kunt zien staan. De toren is in handen van waterbedrijf Vitens en die zoekt er thans een nieuwe bestemming voor. Plannen zijn volop gemaakt met behulp van 34.000 euro subsidie. Wat er nu daadwerkelijk van de plannen terechtkomt, is nog niet duidelijk. Het hangt af van Vitens, dat het rijksmonument mogelijk zal verkopen.

De tweede parel van Overvecht zijn de typische jaren zestig tuinmuurtjes in de Operabuurt nabij station Overvecht. Veel van de karakteristieke tuinmuurtjes met bijpassende hekjes zijn door de tand des tijds te grazen genomen. In sommige gevallen zijn de muurtjes zelfs in hun geheel verdwenen en hebben zij plaatsgemaakt voor iets anders. Om de bewoners te enthousiasmeren is er nu 25.000 euro beschikbaar gesteld voor de muurtjes van in totaal zo’n dertig koophuizen. Dit betekent dat er ruim 800 euro per huis beschikbaar is om de muurtjes te herstellen. Een jaarsalaris.

800 euro per muurtje is best een hoop geld. Zeker als je bedenkt dat de meeste van de bewoners hun eigen muur verwaarloosd hebben. De algemeen heersende gedachte is dat huiseigenaren hun huis en dus ook tuinmuurtjes goed zullen onderhouden. Ondanks dat dit voor de meeste eigenaren dus niet geldt, wordt hen toch een sappige worst voorgehouden.

Wat er dan precies zo bijzonder aan deze tuinmuurtjes? Als je goed kijkt zie je dat de muurtjes zijn gemetseld met gele en rode stenen. Die komen ook terug in de huizen zelf. De combinatie van twee verschillende kleuren bakstenen maakt dat het een karakteristiek buurtje is. Een typisch jaren zestig product. Ik fiets er al jaren langs maar dit was me echter nog nooit opgevallen. Zo zie je maar weer, het gaat om de details, ook in Overvecht.

Simon de Wilde


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht