vrijdag 24 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Bloemen
Column
Gepubliceerd: 2012-07-04
door: hanneke gunsing
Altijd was het weer een soort van Welkom Thuis-boeket: De bloemenstal bij halte Stadsschouwburg. Lucasbrug heette hij officieel en je kon er ook goed terecht voor officiële gelegenheden. Een geslaagd boeket, een vrolijk plantje, een uitbundige bos, een enkele roos. Met kleurig slingertje eraan, altijd feestelijk. De eigenaar was een vriendelijke jonge meneer, die gelijk met alle studenten op zomervakantie ging. Want dan liep zijn seizoen ook af, heel wat gediplomeerden waren dan gevierd met zijn bloemen.

Die ene zomer ging de stal maar niet open. Het duurde en duurde maar. Geen vrolijks te zien. In de krant verscheen een bericht: Blijkbaar verkocht de bloemenman ook andersoortige plantjes. Aan de scholieren verderop, die dan hun aandacht niet meer bij de les konden houden. Tja, dat zijn van die plantjes die je rookt en daar had-ie nou net geen vergunning voor.

De gemeente beraadde zich over definitief sluiten of heropenen. Dat beraden duurde lang. Jammer genoeg heeft de bloemenstal er nog lang staan treuren en is toen met de grond gelijk gemaakt op een vreselijke dag. Het is een 'keurige' plek nu, netjes aangeharkt. Maar kleurig is-ie niet meer. Het is zo spijtig en ik mis hem nog steeds. En ik vraag me af of de bloemenman nu zelf verwelkt is.

Gelukkig zijn er nog vele andere bloemenpunten, zoals in de bocht bij het Griftpark. In Nederland zie je gewoon overal bloemen, we zijn ons er alleen niet zo van bewust misschien. Maar toen ik ooit een jaar in Amerika was, miste ik vooral die bloemen het meest. In Washington zag ik na maanden pas mijn eerste Amerikaanse bloemenstal. Ik ben er lang bij blijven staan en had al die pracht wel mee willen nemen. In plaats daarvan plaatste ik ze op mijn netvlies. Daar staan ze nog, ze verwelken nooit.

Bij een lente-bezoek jaren later zag ik, dat die hele stad vol staat met tulpen in alle denkbare kleuren. In en buiten de perken geschonken door.... Holland! Met Pasen schikken Nederlandse bloemisten in noeste vlijt elk jaar de prachtigste composities op het Pietersplein in Rome. Hollanders zijn letterlijk een geschikt volk: Sterker nog, wij bloeien er zelf ook van op! Kijk maar in de straten overal, waar in borders van soms maar eén tegel kleur groeit of een klein balkon vol staat en hangt met zomerplanten.

'Dank u voor die blooeemen', zegt de Paus.
Gelijk heeft-ie.


hannekeDeze column is gepubliceerd in "Ons Utrecht" als ‘Onderoppie’Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht