vrijdag 24 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Mobilisatie
Column
Gepubliceerd: 2012-06-06
door: hanneke gunsing
Als iemand achter zijn oor krabt, dan denk ik tegenwoordig dat-ie aan het bellen is. En de eerste keer dat ik iemand hardop hoorde praten en niemand zag tegen wie hij sprak, ontdekte ik even later dat-ie iets in zijn oor had. Hij was aan het bellen. Ik kan er maar niet aan wennen: die stellen op straat of op een terras van wie er een voor zich uitkijkt en de ander gezellig in zijn telefoon praat. Op de fiets, achter de wandelwagen, aan het stuur, in de trein overal klinken ringtones en spreken mensen met onzichtbaren. Ik heb begrepen dat merels melodieën overnemen uit hun omgeving en dat er al ringtones uit de bomen klinken. Huh?

Ja, ik heb zelf ook een mobiel. Het komt reuze van pas om te kunnen bellen als de trein vertraging heeft of als je met een onbekende hebt afgesproken op een station met -altijd-twee uitgangen. Mijn jeugd zou anders zijn gelopen met een mobiel, denk ik wel eens. Op straat zie ik overal handen met een verlengstuk, sterker nog: er wordt ge-smst, ge what’s-appt of de route wordt gezocht. Ook de ogen zijn voornamelijk op het apparaat gericht.

Steeds vaker lopen mensen al internettend over straat en houden –blijkbaar- je voeten in de gaten. Jou zelf zien ze niet, maar bij de in beeld verschijnende schoenen wordt er nog net op tijd gezwenkt. Ik wacht toch nog op de dag dat iemand mij omver telefoneert. Mijn lieve buurvrouw-met-stok ziet die dag met angst en beven tegemoet, ook zij is bang om omver-gebeld te worden. Gelukkig heeft ze haar wapen-stok, zou ik zeggen: ten strijde! What’s-App? What’s mep!
Dat is allicht wat te wraakzuchtig.

Ik zie de voordelen wel: mensen spreken snel met elkaar af: ‘Waar ben je?’. Het maakt mogelijk dat je snel ergens leuk met elkaar heen gaat. Wat zeg ik: hele flash-mobs, oftewel hele bewegingen krijg je op de been! Jaja, ik leer nieuwe termen en ik vind die benamingen prachtig. Dat houdt ook mij mobiel qua taal.

Mobilisatie:
Ooit was iedere jongeman dienstplichtig en ten tijde van oorlog werd je gemobiliseerd: opgeroepen tot dienstplicht. Het is vandaag 6 juni, D-day: de Gallieerden zetten in de Tweede Wereldoorlog de overwinning op Duitsland in. Over die oorlog is al zoveel geschreven. En over de huidige mobilisatie: Is er nu meer of minder onderling contact? Effe met elkaar bellen hierover?
Ff niet!


hannekeDeze column is gepubliceerd in "Ons Utrecht" als ‘Onderoppie’


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht