donderdag 21 november 2019
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Bouwdrift
Column
Gepubliceerd: 2012-05-22
door: Simon de Wilde
Het is crisis en daarom ligt de bouwsector op zijn gat. Sterker nog, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde dat er in 2010 slechts 55.804 nieuwe huizen zijn bijgebouwd. Dit is het laagste cijfer sinds 1953. In Overvecht lijkt er juist sprake van het tegenovergestelde: bouwdrift.

Gezien de aanhoudende economische malaise zullen de nieuwbouwcijfers voor 2011 en 2012 niet veel beter zijn. Om over die van 2013 en 2014 nog maar te zwijgen. De huidige economische situatie laat zich dan ook vergelijken met een ongewenste gast die zichzelf uitnodigde voor het eten en vervolgens doodleuk blijft zitten wachten op de koffie. Hij gaat maar niet weg en voor je het weet blijft hij slapen, gewoon op je bank.

Pas als de economie weer aantrekt en die ongewenste gast de deur is uitgewerkt zullen er betere cijfers op de borden verschijnen. Wie de moed niet direct wil verliezen moet even de kamer uit zodat de ongewenste gast uit het blikveld verdwijnt. Dan weet je hoe het is zonder die vervelende vent op je bank. Juist: een verademing. Als je op adem bent keer je terug en schop je die luilak je huis uit.

Met de malaise in de bouwsector kun je eenzelfde soort trucje toepassen. Wie wil weten hoe het ook al weer was hoe het is als er gebouwd wordt, die moet een uitstapje maken naar Overvecht. Daar wordt op meerdere plaatsen gebouwd. Nieuwe huizen en appartementen staan er in de steigers. Je krijgt er een positief gevoel van, dat bouwen. Een bouwput biedt immers perspectief op een nieuwe toekomst.

Je kunt beginnen bij het Mariakwartier, dat op een steenworp afstand ligt van Station Overvecht, dat overigens ook recent is opgeknapt. Daar zijn de grijze jaren-zestig-woonkazernes gesloopt en op de zandvlakte zijn de eerste bouwwerkzaamheden aan de gang. Verderop bij het net vernieuwde Trajectum College vind je aan de Bruisdreef de volgende bouwput. En ook bij park de watertoren staat een flinke hijskraan. Om nog maar te zwijgen van alle projecten die nog op stapel staan.

Nu weet ik ook wel dat bouwprojecten een lange aanlooptijd hebben en dat al lang geleden besloten is om deze projecten in Overvecht te starten. Lang voordat die ongewenste gast op de bank plofte. Maar je kunt jezelf een beetje in de maling nemen. Wie genoeg bouwkranen en bouwputten ziet gaat vanzelf denken dat de cijfers van CBS niet kloppen. Dus op naar Overvecht voor een goed gevoel dankzij de bouwput.

Simon de Wilde


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht