zondag 26 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Krullen-ooms
Column
Gepubliceerd: 2012-05-23
door: hanneke gunsing
Het nieuwe station Zuilen werd met geschiedenis beplakt. Informatie over de DEMKA staalfabriek is er terug te lezen. Mooi, want dat is rijke Utrechtse historie. Bij mijn vader hoort een grote Utrechtse katholieke familie. Hij is er een van 12 kinderen. Omdat mijn vader door zijn huwelijk Hervormd was geworden, was hij 'dood' voor de pater familias.
Zo ging dat toen.

Mijn opa lijkt zo een man van staal, die regeerde met ijzeren vuist. Dat komt mooi van pas, want hij werkte bij de DEMKA. Met zijn -nog kleine- gezin uit Gelderland gekomen. Velen 'emigreerden naar de stad' en vonden daar werk en woning. De DEMKA was 'n grote werkgever. Zo ontstonden Zuilen en Ondiep is mij verteld.

Op de Straatweg was een DEMKA-bushalte en over het kanaal zie je de DEMKA-brug. Ook mijn vader ging op zijn 14e 'de fabriek in', net als al zijn broers. Tussen mijn 2e en mijn 15e was mijn vader op grote afstand. Dus toen ik hem weer leerde kennen, maakte ik ook kennis met De Familie. Oma en een stel ongetrouwde broers woonden gezamenlijk in het ouderlijk huis in 'de J.P. Coen'. Het gekste om zoveel krullenbollen bij elkaar te zien.
Dat was me wat!

Ze waren grappig, hadden allerlei hobby's en talenten. De oudste kon heel knap modeltreintjes bouwen - nee geen bouwpakket - en een ander kon prachtig etsen. Toen een derde broer een videocamera kocht, maakte hij meteen een leuk filmpje. Ooit verzamelde een broer helmen. Nou die nieuwste helm moest wel getest worden, natuurlijk. Dus pakte de andere broer een slaghout en gaf een klap. Omdat de kinband niet goed zat, werd de de helm even afgezet ..... Na de klap werd de helm opgezet, de test herhaald, no hard feelings.

Mijn vader heeft zich ontwikkeld tot creatieve duizendpoot: kunstenaar, fotograaf, drukker. Na onze kennismaking vroegen de ooms mijn vader welk cadeau voor mijn 16e verjaardag leuk was. De LP van 'The West Side Story'. 'Alleen heeft ze geen pick-up', voegde mijn vader er aan toe. De ooms verrasten me zeer met LP en pick-up, waar de deksel de luidspreker van vormde.
Zo lief!

Wat nou 'mannen van staal'! Watjes waren het, die krullen-ooms van mij. Harten van edel metaal hadden ze, puur goud. LP en pick-up heb ik nog. De ooms zijn gestorven. De DEMKA is weg.
Ik heb een ijzeren geheugen, gelukkig.


hannekeDeze column is gepubliceerd in "Ons Utrecht" als ‘Onderoppie’


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht