vrijdag 24 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Vuurhamster
Column
Gepubliceerd: 2013-02-13
door: hanneke gunsing
De buurvrouw keek naar Jamie Oliver toen ik even bij haar binnenwipte. ‘Hij is bezig met truffels’, legde ze uit. ‘Weet jij nou hoe die smaken?’ Ik zei dat ik het niet wist, maar dat ze héél duur waren en door speciale honden worden gevonden. Ik heb buurvrouw onjuist voorgelicht: het zijn speciale varkens waarmee ze de bergen in gaan op truffeljacht. Het leek mij dat het misschien wel niet erg veel smaak heeft, maar dat het gewoon duur is en dus lekker ‘moet’ zijn in zo’n té duur restaurant.

‘Ja, ik lust ook geen cavia’, zei ze tot mijn verbazing.
Ik slikte even: ‘Nou, ik vind het nogal lieve beestjes, ik zou ze niet opeten, eerlijk gezegd’. Buurvrouw keek me aan, was even stil en toen schoten we samen in de lach.
‘Nee, ik bedoel, goh hoe heet dat ook alweer…..
eh kaviaar!’

Ja, dat klopte weer met mijn kijk op de buurvrouw: ze is heel lief en lijkt me niet geneigd zo’n harig lief beestje te nuttigen. Toen we uitgesnikt waren zei ze: ‘Heb je meteen weer een verhaaltje…’.
Jawel.

Nog na-lachend schoot mij iets te binnen.
Ik ben dol op fotografie en een foto-vriend stuurde een foto, waar zo’n stoere man met een leren hoed en jas en witte baard bij een geopende vuurketel staat. Het is een Amerikaan, die het vuur gaande houdt in de stoomtrein.
Amerikanen hebben van die mooie uitdrukkingen. ‘To keep the fire(s) burning’ wil zeggen dat je je enthousiasme vast moet houden. Die foto hangt op mijn werk, want je hebt wel eens een dag dat je je passie wat minder voelt. En dan weet je het weer. Mijn collega zag die foto en ik legde haar de uitdrukking uit.
‘Nou, het lijkt anders wel een hamster die in de fik staat!’

Ze heeft gelijk: in het vuur zitten een paar zwarte kooltjes die je makkelijk voor ogen kunt aanzien.
Láchen!

En zo hebben wij een nieuwe uitdrukking:
‘Keep the hamster burning!’

Ik heb Amerikaans-sprekende vrienden, die dubbel lagen om dit verhaal en nu eindigen we onze e-mails ermee.

In Nederland durf ik niet in het wild te roepen: ‘Houd de hamster brandende’, want ik vrees dat de Dierenpartij mij dan ongewenst bezoekt. En ik heb geen afwerende hond of zo’n ‘Hier waak ik’- hondenbordje.

Ik zag er laatst een met een kip.
Humor!

Lijkt me een hard gelag: zo’n honds-dolle kip.
Rénnen!


hanneke


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht