vrijdag 24 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Nix
Column
Gepubliceerd: 2013-01-30
door: hanneke gunsing
Volgens de weerprofeet was het herfst nu. In januari.
Eerst vonden we het niks dat de bevroren sneeuw van de straten glijbanen maakten, nu vinden we het wat dat het herfst is. Het is eigenlijk zelden goed met het weer en dat geeft gelukkig wel weer gespreksstof. Vooral als je een praatje wilt maken is dat een goed begin in Nederland. Toen ik vanmorgen vroeg de straat op stapte, vond ik het niksig weer.

Dat hield me even bezig: wat is niks nou eigenlijk helemaal? Ik wist wel dat ik niks wist te bedenken voor deze column. Er gebeurde van alles: iemand zwaaide naar een ander, een kindje riep ‘Dag’ in het voorbijgaan, het was druk. Al die levens kruisen elkaar en hebben tegelijkertijd niets met elkaar te maken. De oude mevrouw, die iedereen liet voorgaan, zou uiteindelijk stil staan als ze niks anders deed. We liepen even met elkaar op en lachten er om.

Ik voelde me zelf ook wat niksig en bedacht wat ik zou kunnen gaan doen. Want ik doe nooit niks, ik ben graag bezig. Ik lees een boek, kijk een documentaire, schrijf es wat. Ik zet me graag in voor zin-volle bezigheden. Toch wordt aangeraden om met regelmaat niks te doen. Mindfulness: even alleen maar in het Nu Zijn. Ik las er boeken over en vind het maar moeilijk. Er zijn mensen die er cursussen voor volgen. Die zich erg inspannen om uiteindelijk tot niksheid te geraken, ook wel Verlichting genoemd. Er zijn ook mensen die daar juist helemaal niets voor hoeven te doen, want ze Zijn gewoon zo. Zoals Lenin al schreef: ‘Wat te doen?’

Toen ik begon aan deze column deed de computer het niet. Dat vond ik wel erg grappig: dat je iets wilt schrijven over nix en dat dit programma niks doet. Geen leeg scherm, dat uitnodigt tot schrijven. Da’s niet niks dat de computer hapert, want je realiseert je dan dat je zo gewend bent geraakt aan deze trouwe kameraad. Zonder hem (haar?) wordt het niks met die column.

Zelf heb ik zelden last van niks: er is altijd wel iets te zien en om van te genieten. Zoals vanmorgen toen ik ineens sneeuwklokjes zag. Zomaar uit het niets, terwijl ik liep te denken over niks en niksigheid enzo.
Dat ze daar stonden en dat plots de zon scheen…
Hoezo niks?!
Da’s veel om blij mee te Zijn.
Nu.


hanneke


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht