Het is verkiezingstijd, het zal niemand zijn ontgaan. Gemeenteraadsleden worden dan altijd een beetje hyper, gaan heel veel twitteren, hakketakken met elkaar en laten het ene na het andere proefballonnetje los. En wethouders trommelen journalisten op om zich, via onze stukjes, op de borst te kloppen over wat voor moois ze de afgelopen jaren voor elkaar hebben gekregen.
Toch vraag ik me af of het veel helpt. Wat krijgen de Utrechters van al deze druktemakerij mee en laten zij zich hierdoor in hun stemgedrag beïnvloeden? Ik vrees dat de meeste Utrechters niet één gemeenteraadslid bij naam kennen en je mag blij zijn als ze behalve de burgemeester nog een wethouder kunnen noemen.
Gemeentepolitiek is voor een heel select groepje hobbyisten. De overige Utrechter laten zich toch vooral door landelijke politieke ontwikkelingen beïnvloeden. Blundert een politicus op landelijk niveau, dan kost dat zijn partij op lokaal niveau stemmen. Hoe goed zo'n lokale partij-afdeling ook bezig is.
En dat is toch jammer. Want er valt op lokaal niveau zeker wat te kiezen, wat de 'één-pot-nat-types' ook mogen beweren. Komt er wel of niet een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, gaan de parkeertarieven omhoog of omlaag, is de lucht in Utrecht schoon genoeg en, laatste maar niet de minste: waar moet een college de komende vier jaar op bezuinigen?
Er valt dus op lokaal niveau genoeg te kiezen en als je je verdiept in de lokale politiek, dan wordt het nog leuk ook. Want het gaat altijd over je eigen stad.
Mario Gibbels