Heel verrassend waren de conclusies van het rapport van de Rekenkamer Utrecht over TivoliVredenburg niet. We wisten al dat het gebouw een slordige 50 miljoen euro duurder is uitgevallen. Met als gevolg torenhoge huisvestingskosten. We wisten ook al dat het misschien een mooi gebouw is maar niet erg praktisch. Met als gevolg hoge beheerkosten. En we hadden al zo’n vermoeden, zoals de Rekenkamer in haar rapport stelt, dat het nog lastig wordt om de exploitatie van TivoliVredenburg rond te krijgen.
Dus moet TivoliVredenburg aan de bak. Ze moeten een plan opstellen om de exploitatie toch sluitend te krijgen. Met dat plan is TivoliVredenburg overigens al bezig, vertelt directeur Frans Vreeke tegen StadUtrecht.nl. Maar het kan nog wel enkele jaren duren voordat TivoliVredenburg het exploitatietekort heeft opgelost, waarschuwt hij. Met andere woorden: de gemeente Utrecht zal de komende jaren nog een paar miljoen moeten bijlappen.
Dat weet het college stiekem ook wel maar het is natuurlijk een lastige boodschap om te brengen. TivoliVredenburg heeft al niet zo’n goede naam als het om de financiën gaat. Dat leidt alleen maar weer tot boze gemeenteraadsleden die gaan roepen dat het nu toch eindelijks eens afgelopen moet zijn met het bijstorten van geld voor TivoliVredenburg.
En wat doe je in zo’n geval? Je stelt een commissie in en laat die de slechte boodschap brengen. En zo geschiedde. Vorige maand is door het Utrechts college een commissie ingesteld onder leiding van Carolien Gehrels, ex-wethouder cultuur van de gemeente Amsterdam, en die onderzoek gaat doen naar het functioneren TivoliVredenburg. Die zal vast met allerlei aanbevelingen komen dat het anders en beter moet maar dat we voorlopig nog wel rekening moeten houden met een financieel gat in de exploitatie van TivoliVredenburg.
Rest mij om de gemeente Utrecht, en daarmee de Utrechtse belastingbetalers en dus ook mijzelf, te bedanken voor de bijdrage van zo’n 40 procent aan mijn concertkaartjes. Ik heb ervan genoten.
Mario Gibbels