donderdag 18 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Sloepenrace
Column
Gepubliceerd: 2016-05-14
door: Dik Binnendijk
De afstand van Hoorn naar de hoofdplaats West-Terschelling over de weg is tien kilometer. Floris, Henk en ik zijn afgelopen vrijdag (6 mei) over de dijk naar West gefietst. Die weg is een paar kilometer langer, maar we hebben een mooi uitzicht over de Wadden. Het is laag water. Met Henk (woont ook in Utrecht) ben ik elk jaar wel een lang weekend te vinden op het privécampinkje voor vrienden en familie van Floris in Hoorn.

Naarmate we dichterbij West komen gaat Floris steeds harder fietsen. Henk kan hem goed bijhouden, maar ik niet ondanks mijn huurfiets met zeven versnellingen. Vanwaar die haast? Floris heeft in de verte al de eerste sloepen zien komen van de 43-ste Sloepenroeirace Harlingen-Terschelling. In het jargon de HT 2016: de Koninginnetocht onder de sloepenraces. De afstand is zo’n 33 km. 135 boten hebben zich ingeschreven, waaronder een sloep uit Utrecht. En ‘onze’ sloep met roeiers moeten we toch op z’n minst toejuichen! Floris en Henk vechten zich tussen de mensenmassa een plekje naar de kop van de pier. Halverwege heb ik voor de foto’s al een goed uitzicht op de boten. De winnaar is al binnen.

Er varen heel wat sloepen langs waar “Amsterdam” op staat, maar geen enkele boot met “Utrecht”. Pas thuis zie ik op de voorlopige uitslaglijst “H-T race overall” dat er wel vier boten uit Utrecht mee hebben gedaan. Sloep nr. 49 is Dikkertje (roeiploeg dikkertje); nr. 60: Doordrijver (roeiploeg Utrecht); nr. 65: Doorhaler (roeiploeg Utrecht) en nr. 110: Doordouwer (roeiploeg OudeRot). Wie de HT 2016-winnaar is? Ik word geen wijs uit die uitslaglijst.

Nadat alle sloepen binnen zijn en naast elkaar in de haven liggen, staat op een gegeven moment een man met een megafoon naar de sloepen te schreeuwen op het betonningsvaartuig/boeienlegger Terschelling. Ik versta er geen woord van. Maar op een gegeven moment wordt een groot wit reclamedoek opgehesen met de tekst “Lieve Marije, Wil je met me trouwen? Vincent.”

Blijkbaar staat Marije van de Bor al klaar op het Dikkertje, want de Utrechtse sloep vaart richting het betonningsvaartuig. Bij het schip springt Marije in het water, klimt via een touwladder aanboord van de Terschelling en valt in de armen van haar Vincent: Vincent Velthuijs uit Zwolle. Ze zoenen elkaar innig voor groot publiek. Vincent knielt voor haar en het lijkt wel of hij haar een ring aanbiedt. Pure film- of televisie kitsch. Maar Marije zegt wel volmondig: ja.

Zal dit roeiershuwelijk een lang leven beschoren zijn? Geen idee. Misschien hebben ze op 8 april ook wel meegedaan aan de 14-de Utrechtse Grachtenrace ronDom. En is Vincent toen op het idee van zijn BNN-achtige aanzoek gekomen. Soms kan Utrecht zo inspirerend zijn.

Dik Binnendijk


Sloepenrace
Foto’s: Dik BinnendijkStuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht