donderdag 18 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Duizend exen
Column
Gepubliceerd: 2016-11-11
door: Dik Binnendijk
De School voor Journalistiek (SvJ) bestaat dit jaar 50 jaar. De afgelopen maanden werd ik via de mail lekker gemaakt voor de feestelijkheden. Het congres ‘Wie gelooft nog in de journalistiek?’ van vrijdag 18 november geloof ik wel. Maar ik heb me natuurlijk aangemeld voor de reünie van vrijdag 9 december, want als docent Radiojournalistiek heb ik er bijna 25 jaar les gegeven. In november 1989 trainde ik voor het eerst studenten in het schrijven van radioteksten. Daarna ben ik tien jaar lang veredeld oproepkracht geweest. Half 1999 kwam ik voor een dag per week in vaste dienst en vanaf 2011 twee dagen per week. Eind maart 2014 ging ik met pensioen.

Het echte lesgeven heb ik altijd erg leuk gevonden. Ik werd vooral ingezet in de eerste twee schooljaren: de onderbouw. In die onderbouw werken televisie- en radiodocenten in cursussen nauw samen. Tweederde van het werk voor een radio- of televisieprogramma kun je namelijk onder het kopje ‘bureauredactie’ schuiven. De belangrijkste taak van een bureauredacteur is het bedenken, selecteren en voorbereiden van nieuwsonderwerpen voor de uitzending. Het maakt in principe niet zoveel uit of je dat voor radio of tv doet. Daarnaast heb ik ook studenten begeleid tijdens hun radiostage bij de omroepen. En niet te vergeten: ik ben vijftien jaar eind augustus coördinator geweest van de radio-uitzendingen tijdens het Introkamp voor eerstejaars in Baarn (zie ook column ‘Anton en de kus’).

Ik heb geen idee hoeveel studenten ik gepoogd heb het radiogevoel mee te geven, al was het maar een piezeltje. Duizend studenten? Meer? En ik ben benieuwd of ik mijn ‘exen’ nog ken tijdens de reünie. ‘Exen’ noem ik wat provocerend de studenten die ooit les van me hebben gehad. De gezichten herken ik wellicht nog wel, hoewel veel studenten na hun studie vaak flink uitdijen. Maar de combinatie van gezicht én naam is veel moeilijker. Als ze op radio of tv te horen of te zien zijn, lukt dat wel. Ik noem enkele exen die jij eventueel ook zou kunnen kennen.

Sebastiaan Timmerman (NOS, sportcommentator schaatsen en wielrennen; bij de Tour de France doet hij verslag vanaf de motor), Mark Misérus (Volkskrant, sportverslaggever), Mustafa Marghadi en Marc-Robin Visscher (verslaggevers Radio 1 Nieuws en Co), Lucas Waagmeester (NOS-correspondent Turkije), Tim de Wit (NOS-correspondent Engeland), Erik Mouthaan (RTL-correspondent Noord-Amerika), Frank van der Lende (BNN-dj, ‘Frank’ op 3FM) en, en, en ....

En zou Annechien Steenhuizen (presentator van het NOS Acht Uur Journaal) nog komen? In het interview met haar in het schoolblad ‘Paduaan’ van december 2011 noemde ze maar één docent. “Wel was ik goed in radio. Dik Binnendijk heeft toen een fiatbriefje geschreven, zodat ik mijn eerste stage bij een radiostation mocht doen.” Dat werd Radio M Utrecht. Alleen, ik kan me Annechien absoluut niet meer herinneren als student. Dat lukt zeker nog wel met Ingelou, Bernd, Niels, Remco, Saïda, Eke, Anne, Frans, Sven, Femke, Bobby, Richard, Jan, Tessel, Jan-Willem, Jeroen, Jantine ....

Dik Binnendijk


Introkamp 1 2013
Eerstejaars tijdens SVJ-Introductiekamp 2013 in Baarn
(foto: Jantine Albers)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht