vrijdag 19 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Domroep
Column
Gepubliceerd: 2017-04-21
door: Dik Binnendijk
“Weet jij nog de achternaam van Jan, de eerste presentator van de vier Domroep-proefuitzendingen in 1987?” vroeg ik Mary de Keijzer. “Hij had zo’n mooie, donkere radiostem.” “Jan… Jan Reiff! Nee, die nam de presentatie over van ... Jan, Jan… Jan Roelands!” Ik sprak Mary drie weken geleden op het ‘60 en 60-plus’ verjaardagsfeest van Els en Corine in de Winkel van Sinkel op de Oudegracht. Mary (toen KRO-radio) en Corine van Dun (toen VARA-radio) begeleidden de vrijwilligers die dertig jaar geleden betrokken waren bij de proefuitzendingen. Ik was een van die vrijwilligers.

De Domroep was de voorloper van RTV Utrecht/Radio M. Het Audio Visueel Sentrum (AVS) op de Ganzenmarkt speelde al in op de komst van deze omroep. Je kon er namelijk een radiocursus volgen. Die cursus was erg populair. Ik heb twee jaar op de wachtlijst gestaan voordat ik in het najaar ‘86 ermee kon beginnen. Op mijn verjaardag (22 januari ‘87) kreeg ik mijn diploma. Wij oud-cursisten wilden zo snel mogelijk bij de Domroep aan de slag, maar die bestond alleen nog op papier. Ruim tien jaar alspraken de Domroepregelbaasjes over hun omroep. Ze werden het maar niet eens. Ook werd de verstandhouding tussen ons cursisten en de baasjessteeds slechter. ‘Nee, wij cursisten zouden zo nooit voor die Domroep gaan werken. ’Maar onverwacht ging het ineens snel. Er kwam een advertentie in de krant met een oproep voor vrijwilligers voor de proefuitzendingen. Ik meldde me toch aan. Dat werd me door de andere oud-cursisten niet in dank afgenomen. Overloper!!!! Als voorbereiding lukte het me om eerst nog vier vrijdagen ‘stage’ te lopen bij het VPRO-radioprogramma ‘Het Gebouw’.

De Domroep-proefuitzendingen kwamen uit de radiostudio van de School voor Journalistiek toen op de Ravellaan. Ik herinner me vooral de tweede uitzending. Presentator Jan Roelands (1931-1989) woonde in Utrecht. Hij was een van de drie presentatoren van het NOS-taalprogramma ‘Wat een Taal’. Andere twee waren: Henny Stoel en Frits Spits. Die tweede zaterdagmiddag was ik verslaggever. Ik stond bij een werfkelder op de Oudegracht ter hoogte van de Lange Smeestraat. Daar vertrok een rondvaartboot met ouderen uit het Bartholomeus Gasthuis voor een pleziervaart richting Amelisweerd. Ik werd live een paar maal de uitzending ingehaald om verslag te doen van wat er op dat moment gebeurde. Dat deed ik per ouderwetse telefoon. Ik had van huis een haspel met een lang telefoonverlengsnoer meegenomen. Zo kon ik buiten op de werf staan, via de telefoon ooggetuigenverslag doen en mensen interviewen. “Die trap naar beneden is wel erg stijl hè, mevrouw.”

Vlak voor mijn laatste live bijdrage aan deze uitzending hoorde ik nog een nieuwtje. “Jan, net gehoord. Je mag drie keer raden wie dit pleziertochtje voor de bejaarden uit het Bartholomeus Gasthuis heeft gesponsord.” Jan Roelandswas even stil. “Ik zou het niet weten… Zeg het maar.” “Nou, de begrafenisondernemer hier in de buurt!” Jan: “O…. Dank je Dik, voor jouw verslag.”

Ik was verbaasd dat Jan Roelands niet inhaakte op mijn nieuwtje. Van Mary hoorde ik op het 60-jarenfeestje dat die proefuitzendingen in de studio zeer chaotisch waren. Verbindingen lukten niet, verkeerde platen werden ‘ingestart’ en er waren onduidelijke regieaanwijzingen. Jan was een enorme perfectionist. Hij kon niet tegen die chaos en na de uitzending zei hij: “Jullie bekijken het maar. Zoek maar een andere presentator!” Dat werd toen Jan Reiff (VARA-tv). Een half jaar later zou ik als freelancer betaald gaan werken bij de actualiteitenrubriek ‘Echo’ van KRO-radio. Maar dat kon ik toen nog niet weten.

Dik Binnendijk

Bartholomeus
Bartholomeus Gasthuis, hoek Lange Smeestraat/Pelmolenweg
(foto: Dik Binnendijk).


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht