vrijdag 19 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Ei à la Hennie
Column
Gepubliceerd: 2017-04-28
door: Dik Binnendijk
Je kent hem vast wel: verslaggever Ardy Stemerding van het NOS Journaal. Hij is die jongen met wat groot uitgevallen witte voortanden: uiterlijk de ideale schoonzoon. Nou ja jongen, man dus. Hij is of wordt ook al weer 36. Sinds 2015 doet hij in het land verslag van een brand, actie of ernstig ongeluk. Vaak zie je hem ook in beeld met een stand uppertje: hij kijkt ter plekke in de camera en spreekt ons staande toe. En regelmatig hij heeft een cross-over of kruisgesprek met de presentator van het NOS-journaal.

Op de radio tijdens de NOS-Sportzomer van vorig jaar dook ineens een andere Ardy op: Ardi Vleugels, researchredacteur ‘Zorg’ bij de NOS. Ik hoor haar overigens nu nog maar zelden. Sinds die tijd weet ik dus dat Ardi of Ardy zowel een jongens- als meisjes naam is. Even opgezocht. Ardy kwam als meisjes naam voor het eerst voor in 2010 op de namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank. Andere ‘sekseneutrale’ voornamen zijn onder meer: Anne, Adrie, Cor, Han, Ruben, Wil en Hennie of Henny.

Rond mijn achtste heb ik een Henny gekend. Ze was een meisje uit mijn klas. Ik had overigens maar weinig contact met haar. Tijdens mijn eerste jaar als student bioloog in Utrecht (1967-68) werd Hennie mijn studie vriend. Daardoor veranderde de naam Henny/Hennie voor mij gevoel in een jongensnaam. Deze Hennie was een echte bioloog. Hij wist veel meer van planten en dieren dan ik. Als we een uur vrij hadden op de Uithof, gingen we samen op zoek naar salamanders in de sloot langs de Weg naar Rhijnauwen/Vossengatsedijk. Het was toen nog stil: de A27 was er nog niet.

In die tijd waren er nog veel universiteitsgebouwen in de binnenstad. Als er een college of practicum uitviel, ging ik dan meestal met Hennie mee naar zijn kamer op de Verlengde Hoogravenseweg 129. Grappig dat ik dat nummer nog weet. Ik reisde toen nog vanuit Kamerik (bij Woerden) elke dag op en neer. Bij Hennie heb ik koffie zonder melk leren drinken. Hij leerde me ook de eerste beginselen van het gitaar spelen. In het tweede studiejaar groeiden we uit elkaar. Hennie bleef een pure plantjes-en-beestjes-bioloog. Ik koos ik voor de biochemische richting. We kwamen elkaar steeds minder vaak tegen. Hij kreeg een relatie en ik werd maatschappelijk actief. Zo verloren we elkaar uit het oog.

Toch is de naam van die Hennie bij mij blijven bestaan. Als iemand rond lunchtijd bij mij langskomt, wil ik nog wel eens ‘een Ei à la Hennie’ voor hem of haar bakken. De specialiteit van Hennie. Het basisrecept is heel eenvoudig: ei in de pan met zout en peper, een plak kaas erop en daarover heen een plak ham. Deksel op de panen laten smoren tot dat het kaas volledig gesmolten is. Tegenwoordig lijkt mijn Ei à la Hennie veel meer op een uitgebreide uitsmijter met pastrami, fricandeau, rosbief of ham met champignons, ui, paprika en veel bladkruiden. Maar de naam blijft nog steeds Ei à la Hennie… Of was het Ei à la Henny?Ik twijfel ineens. En… in de laatste klas op de HBS heb ik ook een vriend gehad die Hennie heette. Hij verdween na het eindexamen naar Groningen. Raar, dat ik de ‘sekse-omslag’ van Hennie toch altijd aan biologen-Hennie heb gekoppeld.

Dik Binnendijk

ei a la henny
Een origineel Ei à la Hennie (foto: Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht