dinsdag 16 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Bontjassen
Column
Gepubliceerd: 2017-08-18
door: Dik Binnendijk
Het minipleintje bij de Sint Jacobsstraat is eindelijk opgeknapt. Het ligt tussen buitensportzaak Bever, de nieuwe expeditie-ingang van de Bijenkorf en parkeergarage La Vie. Als ik langs Bever loop, moet ik zo nu en dan weer denken aan mijn tijd half jaren zeventig bij opoe (mijn hospita) in het bovenhuis in de Bellamystraat. Mijn kamer was op de tweede etage. Voor de wc moest ik naar de eerste etage: trap af, gang in, langs het trapgat-naar-beneden-naar-de-voordeur en dan meteen de eerste deur rechts. Als ik ‘mijn’ trap af kwam, was links de schuifdeur van opoes slaapkamertje. Lag opoe in bed, dan stond de schuifdeur op een kier. Poedel Fikkie ‘sliep’ ook in die kamer. Maar als je erlangs kwam, keek Fikkie je altijd aan. Zachtjes hoorde je dan: ‘Grrrr’. Hij verdedigde het fort. Als er iemand bij me bleef slapen en die ging de trap af naar de wc dan blafte Fikkie een of twee keer.

Fikkie was dol op opoes lievelingskleinzoon Rocky (verzonnen naam). Dan hoorde je geen: ‘Grrrr’. Rocky had ook een sleutel van opoes huis. Hijwas op zich een aardig jongen, maar had altijd geldgebrek (zie ook de column ‘Nationaal Zorg Fonds, Ziekenzorg en opoe’ van 12 mei 2017). Als Rocky samen met foute vrienden een pilsje te veel op had, dan gebeurde er regelmatig wat. Hij had ook al een paar maal vastgezeten voor inbraak, vechtpartijen en dergelijke.

Het was vroeg in de ochtend. Het begon al licht te worden. Ik moest naar de wc. Uit het benedenhalletje bij de voordeurhoorde ik gefluister. Ik keek en ik zag beneden Rocky en een voor mij onbekend maatje en een stapel bontjassen op de trap. Ze waren bezig de jassen te selecteren. Rocky keek naar boven: “Sssttt!” Opoe mocht niet wakker worden!Ik weet niet of Fikkie er nog was, want ik herinner me geen gegrrr of geblaf. Ik liep door naar de wc. Op de terugweg keek ik nog even naar beneden: meer dan tien bontjassen. Toen ik later echt opstond, waren alle jassen weg; Rocky en z’n bontmaatje ook.

Later op die dag hoorde ik dat er ingebroken was bij Berclouw in Utrecht. Deze bontjassen- en lederwarenzaak was toen gevestigd op de Sint Jacobsstraat 121-123. En, je raadt het al, daar zit nu Bever Outdoor & Travel. Van opoe hoorde ik dat Rocky ook weer vastzat. Op een of andere manier werd hij altijd gepakt. Zijn maatjes wisten regelmatig de dans te ontspringen, maar Rocky verraadde ze nooit. Een klein jaar later toen ik na een weekend thuiskwam, was mijn stereo-installatie weg. Gejat! Mijn kamerdeur deed ik nooit op slot. Politieonderzoek wees al snel uit dat Rocky de dader was. Hij had de installatie dat weekend al weer verpatst. Op verzoek van zijn familie heb ik geen aanklacht ingediend. Opoe heeft me in termijnen het hele bedrag terugbetaald. Nee, niet Rocky maar hij heeft wel z’n excuses aangeboden.

Rocky kreeg een vaste vriendin. Zij had een matigende invloed op hem. Ze hebben ook nog een tijdje bij opoe gewoond in de kamer onder mij. Ze vonden later een groter appartement. Zij had werk en Rocky vond ook een baantje. Na de dood van opoe in 1976 is het contact met de familie snel verwaterd. Het bovenhuis werd door de verhuurder verkocht aan de schoonzoon van de benedenburen en daarna verbouwd voor kamerbewoning. Ik ben daarna nog tien jaar in de Bellamystraat blijven wonen. Maar die stapel bontjassen in het halletje kan ik me nog steeds zeer goed voor de geest halen.

Dik Binnendijk

Bever Het minipleintje bij Bever begin juni 2017 (foto: Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht