donderdag 18 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Lekker Dier? Lekkere Boer?
Column
Gepubliceerd: 2017-02-03
door: Dik Binnendijk
Soms heb ik een opruimwoede. Zo heb ik onlangs drie tijdschriftenmappen met oude recepten weggedaan. In een van die mappen zaten vergeelde - uit de Volkskrant geknipte - recepten gesorteerd in gebruikte enveloppen. Zo waren de vleesgerechten in de envelop voor Paul Mocking in Cothen. Over de spaghetti’s en andere eenpansgerechten had Jos van Rooijen te Houten zich ‘ontfermd’. En in de envelop aan Joop Dorrestein in Werkhoven zaten de soepen. Dat ik die envelop niet verstuurd heb, begrijp ik wel: ‘Dorrestein’ moest ‘Dorresteijn’ zijn. Joop, Paul en Jos waren in de jaren zeventig als jonge boeren actief in het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) in het Kromme Rijngebied. Ik heb ze via Landbouwgroep Strohalm leren kennen.

De Landbouwgroep was in 1974 ontstaan onder de vleugels van de milieugroep Aktie Strohalm. Behalve voor het milieu was ik me als boerenzoon ook gaan interesseren voor de landbouwproblematiek. Rond om me heen is de Landbouwgroep ontstaan. We probeerden een brug te slaan tussen milieu-, landbouw- en boerenproblematiek. In die dagen stonden milieubeweging en boeren nog lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van milieu en dierenwelzijn in de intensieve veehouderij.

Zo’n jaar voor de Landbouwgroep was actiegroep Lekker Dier opgericht. (Lekker Dier is de voorloper van de huidige Stichting Wakker Dier). Hun verhaal was toen: de boeren zijn de grote boosdoeners van het dierenleed in de bio-industrie. Onze visie stond haaks op die van Lekker Dier. ‘Het huidig economisch systeem gericht op schaalvergroting dwingt boeren om milieu- en dieronvriendelijk te produceren.’In de Kargadoor hadden we daarom een avond over de bio-industrie georganiseerdmet sprekers. Het motto was: ‘Lekker Dier? Lekkere Boer? Lekkere economie!’

De avond was vooral gericht op studenten en milieubehouders. Er was geen uitnodiging naar boeren of boerenorganisaties gestuurd. Daar hadden we toen nog geen contact mee. Wel zou ‘onze’ progressieve jonge boer komen. Ik noem hem Chris, want zijn naam ben ik vergeten. Op zijn verzoek zou hij in de zaal gaan zitten en niet achter de tafel met sprekers. Er was een flinke opkomst. Toen we voor aanvang doorhadden dat er ook vijf jonge boeren aanwezig waren, schrokken we. Via via hadden ze gehoord dat in Utrecht een avond over bio-industrie zou zijn met Lekker Dier. “Die club gaat ons boeren weer eens zwart maken!” Om de eventuele emoties te dempen wisten we Chris toch over te halen om achter de sprekerstafel te gaan zitten.

Het werd een levendige avond. Voor iedereen werd duidelijk dat de Landbouwgroep geen Lekker Dier was. Zo werden die avond onze eerste contacten gelegd met de AJK-jongeren in het Kromme Rijngebied. Jarenlang zijn we daar daarna op de fiets naar de AJK-avonden en bestuursvergaderingen geweest. Odijk, Houten, Cothen, Tull en ’t Waal en vooral veel Wapen van Werkhoven. Wij zorgden voor de notulen en bespraken met het AJK allerlei plannen. Op een gegeven moment waren we meer bezig met de boeren- en landbouwproblematiek, dan met het milieu. (We hebben dat later wat bijgesteld.) Door deze samenwerking heeft de Landbouwgroep bijgedragen tot meer begrip tussen boeren en de milieubeweging.

Dik Binnendijk

Cartoon_Lekker_Dier_Henk_Groeneveld
Cartoon van Henk Groeneveld die stond op het affiche ‘Lekker Dier? Lekkere Boer? Lekkere economie!’


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht