donderdag 18 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Dag RASA
Column
Gepubliceerd: 2017-01-06
door: Dik Binnendijk
Na de kindervoorstelling ‘De Óle Óle koffer’(onderdeel van de Flamenco Biënnale VI) sluithet wereldmuziekpodium RASA na ruim 45 jaar haar deuren in de Pauwstraat. Zelf noemen ze het een passende zwanenzang, want in 2006 stond RASA namelijk (mede) aan de wieg van de opleving van de flamenco als hedendaagse podiumkunst.

Een korte periode heb ik in de jaren zeventig RASA (indirect) bestuurd. Ik was in 1970 actief geworden in de milieugroep Aktie Strohalm. Voordat Strohalm naar een eigen pand ging, zaten we met andere actiegroepen in de Kargadoor op de Oudegracht. Ik herinner me de Utrechtse Muurkrant (hun kopijpostbus stond in de Kargadoor), Action Fuego (oud-Spanjestrijders), Stichting PANN (homovriendelijke PANN-feesten) en het Politiek Centrum van Willem van de Zandschulp.

Een idee uit die tijd was dat de Kargadoor bestuurd moest worden door de groepen die in het pand actief waren. Zo kwam ik voor Strohalm in het bestuur van de Kargadoor. Vanwege de gemeentesubsidie had de Kargadoor in 1971 al met RASA (derde wereldthema’s) en De Raadskelder (onder meer boekhandel ‘De Rode Rat’) de Stichting Vrije Sentra (SVS) opgericht. De SVS werd bestuurd door de drie centra en ik werd op een gegeven moment gevraagd om voor de Kargadoor te gaan zitten in het bestuur.

Mijn eerste SVS-bestuursvergadering herinner ik me nog goed. Na een flinke discussie stemde ik voor een voorstel ingediend door De Raadskelder. Toen deze bestuursvergadering was afgelopen, namen woedende bestuursleden van Kargadoor en RASA me apart. “Hoe haal je het in je hersens om dat plan van die communisten te steunen!”Ik werd geacht te stemmen volgens de politieke lijn van de Kargadoor en RASA, respectievelijk PSP (pacifisten) en PPR (progressieve christenen). Voorstellen van die CPN’ers van De Raadskelder waren per definitie fout!(In 1991 zijn PSP, PPR en CPN opgegaan in GroenLinks.)

Na die eerste vergadering heb ik voortaan braaf meegestemd volgens de gestaalde centrumdisciplines. Maar voor mij was de lol er echt vanaf. Besturen en de daarbij behorende oeverloze discussies kostten ontzettend veel tijd. Ik kwam gewoon niet meer toe aan wat ik echt leuk vond: de Strohalm-activiteiten. Dus zodra het mogelijk was stapte ik zowel uit het SVS- als het Kargadoor-bestuur.

Sinds 1984 bestaan de SVS en De Raadskelder niet meer omdat de gemeentesubsidie stopte. RASA heeft het 32 jaar langer uitgehouden, maar gaat nu ook dicht om dezelfde reden. RASA dicht betekent een aderlating voor de wereldmuziek in Utrecht. Ik heb nooit zo vaak een concert in RASA bezocht, maar ik hoop deze maand in het weekend nog een keer langs te gaan.

Dik Binnendijk


RASA
RASA-concertaffiches (foto: Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht