donderdag 18 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Naamgenoot
Column
Gepubliceerd: 2017-01-20
door: Dik Binnendijk
“Met Dik Binnendijk.”
“Met wie?
“Met Dik Binnendijk!”
“Dik Binnendijk?”
“Ja, met Dik Binnendijk..... Ik ben niet Dick Binnendijk, de vroegere impresario van Toon Hermans. Ik ben geen familie van Wim Binnendijk, voorlichter van de Nederlandse Spoorwegen en zeker geen familie van Henk Binnendijk van de EO!”
“O… daar spreek je mee.”
Ik schrik en ben even stil.... “Nee Henk, ik ben geen familie van jou.... Wel van mijn broer Henk, maar die zit in de zorg.”

Waarom EO-Henk mij thuis in Utrecht belde weet ik niet meer, maar het zal wel iets met dubbele boeking van studio’s of technici in Hilversum te maken hebben gehad. Hij vertelde me dat hij verbaasd was om de naam “Binnendijk” te horen. Dus blijkbaar had men hem alleen een telefoonnummer doorgegeven.

In die dagen waren Henk Binnendijk en de EO zo’n beetje een, zoals nu Andries Knevel en Tijs van den Brink. En dat heb ik goed kunnen merken toen ik vanaf 1988 in het Hilversumse omroepwereldje rondliep. Noemde ik bij een nieuw contact mijn naam, dan ging er op z’n minst een wenkbrauw omhoog. Of werd er vragend gesteld “Henk Binnendijk?” Mijn reactie was dan: “Nee, Dik Binnendijk! Ik ben geen familie van Henk Binnendijk van de EO!” En een enkele keer voegde ik er nog aan toe: “Zal ik soms even gaan godveren.” Ik leerde er uiteindelijk mee leven. Maar ook mijn eigen broer Henk had met die reactie te maken. Zijn antwoord was dan meestal: “Nee, ik ben niet die van de EO. Wel familie van hem maar dan heel ver weg.”

En dat kan kloppen. EO-Henk is in 1934 in Rijnsburg geboren. Onze familie Binnendijk komt uit Alphen aan de Rijn en omstreken. En alle Binnendijken die in het gebied woonden rondom de Oude Rijn dus pakweg in Alphen, Leiden, Oegstgeest, Rijnsburg en Katwijk zullen in de verte wel familie van elkaar zijn. Maar dit blijft nattevingerwerk. De Alphense Binnendijken waren remonstrant, de Rijnsburgse Binnendijken hervormd. Henkwerd op latere leeftijd evangelist. Tussen 1976 en 1999 maakte hij veel televisieprogramma’s bij de Evangelische Omroep. Hij was ook de vaste spreker op de EO-Jongerendag.

Eén tv-programma van hem kon ik wel waarderen: Fifty-Fifty. Daarin sprak hij met bekende Nederlanders (onder meer Herman Brood) over het christelijk geloof en waarom ze wel of niet meer geloofden. Henk toonde zich in die gesprekken meer mens dan evangelist. Toen hij in 1999 bij de EO met pensioen ging, werd het aantal opgetrokken wenkbrauwen bij de naam Binnendijk snel minder. Mijn broer Henk hoort het nog weleens: “Bent u soms familie van …?” Maar hij heeft dan ook in zijn werk veel met ouderen te maken. Ik ben er helemaal vanaf.

Dik Binnendijk

Henk Binnendijk
Deze foto van Henk Binnendijk (EO) te vinden op Wikipedia


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht