vrijdag 19 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Merakels
Column
Gepubliceerd: 2017-07-21
door: Dik Binnendijk
In mijn agenda schrijf ik al jaren op 18 juli: Pa 1919-1997 (14:45). Het is twintig jaar geleden dat mijn vader Daan Binnendijk overleed. Hij stierf in het verzorgingshuis Maria-Oord in Vinkeveen (gemeente De Ronde Venen). Hij verbleef daar de laatste drie maanden van zijn leven. We waren die ochtend opgetrommeld omdat het slecht met hem ging. Het was warm en benauwd in de kamer waar pa lag. Regelmatig ging iemand buiten een ommetje maken. Toen mijn broer Henk en ik na zo’n ‘even-luchten-wandelingetje’ terug kwamen, was pa al overleden.

Zo vaak denk ik niet meer aan hem. Nu is er weer even een opleving. Mijn ouders zijn in 1957 verhuisd naar boerderij Margaretha Hoeve in Kamerik. Ik was toen acht jaar. Ze waren in 1948 getrouwd op de boerderij van opa en oma Binnendijk in Alphen aan en Rijn. Dat bedrijf werd verkocht. Kamerik vormde toen met Zegveld een zelfstandige gemeente. Pas nadat Woerden overging van Zuid-Holland naar de provincie Utrecht werd Kamerik een onderdeel van de gemeente Woerden.

In de stad fiets ik nog steeds op pa’s groene Batavus met terugtraprem uit 1980. Mijn ouders hadden zich nieuwe fietsen cadeau gedaan, nadat ze de melkkoeien verkocht hadden. De varkens waren - dacht ik - al weg. Onlangs heb ik eindelijk eens die dunne sokken van hem weggegooid. Ze lagen al twintig jaar in mijn klerenkast. Op de voetzool van elke sok zitten twee plakkertjes. Een wit plakkertje met ‘MARIA-OORD HR.BINNENDIJK’ en een rond, oranje plakkertje. Zo werden zijn sokken niet verwisseld met die van andere medebewoners. Ik heb ze nooit gedragen: te dun. Ik draag altijd sokken met een dikke voetzool.

In mijn kamer hangt de foto van mijn vader in de toen nieuwe melkstal van de buren (zie hieronder).Mijn broer Wim is daar acht of negenjaar bedrijfsleider geweest. Pa was een vriendelijk, stille, gesloten man en een goede vader. Maar je wist alleen nooit wat hij dacht. De echte communicatie ging altijd via ma. In het weekend keek hij meestal tevreden naar zijn vier spelende kinderen en luisterde naar onze verhalen. Echt goed met hem praten, kon of deed ik niet toen ik nog in Kamerik woonde. Vaak maakte hij er zich met een paar woorden vanaf. Zijn vaste stopwoord was: “Merakels.”

Rond 1974 was ik in de Kargadoor actief in de Landbouwgroep Strohalm. Ik ben toen meer met pa gaan praten vooral over het bedrijf en de landbouwpolitiek. Hij voelde zich een echte, vrije ondernemer en stemde altijd VVD. Vanuit mijn linkse maatschappijopvatting probeerde ik aan dat ‘vrije’ te rammelen. Kort door de bocht gezegd: er is helemaal geen sprake van het vrije spel van vraag en aanbod. Varkenscyclus, melkplassen, lage prijzen. Boeren zijn met handen en voeten gebonden aan de agro-industrie: banken, veevoederfabrieken, ‘hun’ melkcoöperaties, grote slachterijen etc. Tegenwoordig zou ik daar ook nog ‘supermarkten’ aan toevoegen. Het grappige was dat pa en ik het steeds vaker eens waren.

Jarenlang is hij voorzitter geweest van het Utrechts Landbouw Genootschap (ULG), afdeling Kamerik. Dit was de neutrale boerenbelangenorganisatie. Daarnaast was er nog een organisatie voor protestante en één voor katholieke boeren. Ook in Kamerik. Het provinciale hoofdkantoorstond in Zeist. De ULG-voorzitter was altijd een grootgrondbezitter. Toen: jonkheer de Beaufort. Een- of tweemaal per jaar kwamen de besturen van alle ULG-afdelingen in Zeist bij elkaar. Ik ben een keer mee geweest. Gebruikelijk was dat de afdelingsvoorzitters in de vergadering wat vertelden. Mijn vader stond op een gegeven moment op. En zowaar hoorde ik hem dingen zeggen, die hij echt van mij had. Dus ik was trots op mijn vader. Maar hij besloot zijn praatje met: “En daarom zijn wij vrije ondernemers en moeten wij stemmen op de partij die voor ons op komt!” …. Huh, hoe hij kan zo’n draai maken? ….Blijkbaar heeft hij het toch niet begrepen.

Dik Binnendijk

Daan Binnendijk
Mijn vader: Daan Binnendijk
(originele foto midden jaren ’80 gemaakt door Wim Verheugt)Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht