vrijdag 19 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Hildebrandstaete of op zoek naar Ron
Column
Gepubliceerd: 2017-03-17
door: Dik Binnendijk
Mijn ex-buuf Marion heeft zo’n anderhalf jaar geleden een appartement gekocht in het gebouw Hildebrandstaete in de Nicolaas Beetsstraat. Wij hebben twintig jaar naast elkaar gewoond. Hildebrandstaete is nu de naam van het vroegere Gebouw 3 van het Academische Ziekenhuis Utrecht (AZU). In dat pand waren de afdelingen Neurologie en Psychiatrie gevestigd. Als ik bij Marion langs ga, moet ik zo nu en dan denken aan klinisch neuropsycholoog Ron Hijman.

Begin 1994 bel ik Ron op om een afspraak te maken voor een interview over geheugenprocessen. “Hé Dik, leuk dat je me weer komt interviewen! Al de derde keer.” Ik denk: “Oef, ik heb hem zelfs een paar maal geïnterviewd! Ik herinner me er niets meer van.” Dus slim antwoord ik: “Ja, dat is al weer een tijd geleden.” We maken een afspraak. Ik: “Waar kan ik je vinden.” “Gewoon in dePsychiatrie- en Neurologiekliniek.” “Waar zit dat ook weer op het AZU-terrein?” “Weet je dat niet meer?” “Nee!” “Onze patiënteningang is Nicolaas Beetsstraat 24.”

’s Avonds in bed herinner ik me ineens het pand weer. In mijn verbeelding ga ik door de statige voordeur naar binnen en loop via het ingewikkelde gangen patroon naar de kamer van Ron. Ik doe de deur open en ja daar staat Ron: een man met krullend haar. Ik herken hem onmiddellijk. Op de dag van het interview weet ik de kamer van Ron feilloos te vinden. Zo heb ik het onthouden totdat ik deze column ging schrijven. Maar klopt het wel?Ja en nee.

In mijn artikelenarchief zie ik dat ik Ron begin 1989 kort na elkaar tweemaal heb geïnterviewd. De eerste keer is voor een artikel in het blad van de omroep RVU (opgegaan in NTR). Het tweede interview is voor de wetenschapspagina van het Utrechts Nieuwsblad. Vijf jaar later heb ik Ron opnieuw geïnterviewd voor het AZU Nieuws. Uit het artikel ‘AZU: 25 jaar op de Uithof’ (2014) begrijp ik dat de Psychiatrie- en Neurologiekliniek in 1989 verhuisd is naar de Uithof. Dus het korte vraag/antwoord stukje en de zin ‘Op de dag van het interview weet ik de kamer van Ron feilloos te vinden’ kloppen niet. Ik heb Ron de laatste keer in de Uithof geïnterviewd. Of misschien klopt mijn artikelenarchief niet helemaal.

In september 2007 zie ik Ron weer in het Muziektheater in Amsterdam, beter bekend als de Stopera. Met zijn vrouw Ika Sorgdrager heeft hij al jaren een abonnement op de operapremières. Ik ook, maar dan op rang 2 of 3. Ron en Ika hebben rang 1.Ze zitten nu twee rijen voor me. Ron herken ik als iemand uit een ver verleden, maar waarvan? Ik weet niet meer of ik hem of hij mij als eerste aansprak. We hebben daarna twee seizoenen lang in de operapauzes met elkaar geproost. Vanaf seizoen 2009/2010 heb ik geen abonnement meer genomen: ik moest flink bezuinigen. Het contact met Ron en Ika is verloren gegaan. Een enkele keer zie ik hun namen nog staan in rouwadvertenties voor overleden Amsterdamse BN’ers. De laatste was toneelschrijver en scenarist Ton Vorstenbosch, die een maand geleden is overleden.

Met Marion zal ik snel weer eens een afspraak maken. Vroeger liepen we gewoon bij elkaar naar binnen of zagen elkaar achter in de tuin. “Wijntje?” “Ja lekker!”Zonder afspraak kom ik de oude werkplek van Ron niet binnen. Een vreselijke naam overigens: Hildebrandstaete. ‘De Hildebrand’ of ‘Hildebrand’ vind ik prima: het pseudoniem van schrijver-dichter Nicolaas Beets. Maar dat …staete: diepe zucht!

Dik Binnendijk


Hildebrandstaete
Hildebrandstaete voorheen Psychiatrie- en Neurologiekliniek van het AZU (kleurenfoto: Dik Binnendijk). De zwart-wit foto is hier te vinden.


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht