donderdag 18 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Spuitende fontein(en) bij Park Paardenveld
Column
Gepubliceerd: 2017-03-31
door: Dik Binnendijk
De Singel is sinds vandaag (vrijdag 31 maart) weer een fontein rijker. Je kunt hem zien spuiten in de buitenbocht bij Park Paardenveld (een park in wording) in Wijk C. De officiële onthulling is gedaan door een trio: wethouder Kees Geldof (Openbare ruimte en groen), Brigit Mak en Ronald Trum (namens de betrokken bewoners van Wijk C en Pijlsweerd). Of dat zo ook gegaan is weet ik niet, want deze column schrijf ik vier dagen voor de onthulling.

Hopelijk is het een leuker feestje geworden dan dat van vrijdag 18december 2015. Toen hebben we gevierd dat na 44 jaar Wijk C weer voor driekwart omsingeld is door water. Ik herinner me: veel mensen en te harde ‘foute’ muziek uit luidsprekers. En ook: er wordt alleen thee en koffie geschonken. Voor die decemberfeestelijkheden ligt er een klein ponton in het water. Daarop staan twee metalen buizen, zo’n anderhalve meter hoog. In het midden is een kist met een grote koperkleurige knop. Samen met mijn buurvrouw Marga dring ik door de menigte naar de waterkant tot voor de afzetting. Daarachter loopt een jongen met een microfoon die zo nu en dan wat roept.

Ik vind het feestje maar een beetje mosterd na de maaltijd, want twee dagen daarvoor is het laatste zand weg gegraven en is het water de Daalse- en Catharijnesingel in gestroomd. Televisie en radio zijn erbij. Ik mopper daarover tegen Marga en nog een paar mensen die bij ons staan. “Die opening had woensdag moeten gebeuren. Of beter nog: vanavond had de wethouder dat laatste zand moeten weggraven. Dat zou pas een symbolische daad zijn geweest!”

Een lange man naast me oppert dat niet mogelijk was. Die woensdag moesten alle werkzaamheden worden afgerond zodat de graafapparatuur op tijd weg zou zijn. “Zou kunnen,” antwoord ik. “Maar wat zou dan nu een goede openingshandeling zijn? …. Nou vooruit. Máxima komt zo tevoorschijn uit een van die stalen buizen (kan niet, de buizen zijn te smal). De wethouder rent in zwembroek de ponton op, duiktin het water, zwemt naar de overkant en zwemt terug. Hij klimt weer op de ponton en spettert dan Máxima nat met het ‘nieuwe’ singelwater. Kijk, dan gebeurt er wat!” Gelach.

Kort daarop roept de jongen met de microfoon of de wethouder in de buurt is. “Ja,” zegt de lange man naast me. “O …. jij bent de wethouder!” Breed grijnzend geeft hij me een hand: “Victor Everhardt” en loopt daarna de ponton op. Na een saai, nietszeggend praatje van hem - en een gedicht voorgedragen door iemand anders - komt het hoogtepunt. Sophie en Sasmita mogen samen op de knop drukken. Zij zijn de kleine meisjes die al jaren op de CU2030 foto’s stonden. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot prepubers. Druk op de knop.... er gebeurt niets. Er schijnt licht door de avondlucht te zijn gegaan. Later zie ik dat op een flinke afstand van de ponton drie fonteinen staan te spuiten. Maar die hebben al dagen achter elkaar proef gespoten. Blijkbaar zijn ze die dag eerst uitgezet. Het was een aanfluiting.

De wethouder komt terug naar de plek waar wij staan. Daar is zijn secondant achtergebleven met zijn jas. Everhardt zegt me met een glimlach: “Dat zwemmen heb ik toch maar niet gedaan.” Hij doet z’n jas aan en dringt door de menigte naar de uitgang. Blijkbaar geen trek in nog een kopje koffie.

Hopelijk is het onthullingsfeestje van vanavond ‘rijker’ geweest. Niet alleen met hapjes, en (al of niet alcoholische) drankjes maar ook met betere muziek. En dat zal wel want het binnenstadskoor Grachtensmart treedt op. Hopelijk zorgt daarna het (die middag ook geopende) pop-up restaurant ‘ROOST aan de singel’ voor gepast, gezellig geluid, drank en lekkernijen. Zonnetje erbij en de onthulling is geslaagd.

Dik Binnendijk

Fontijn Paardenveld
Voorbereidingen op dinsdag 22 maart: fontein onderwater aansluiten en daarna het proefspuiten. (foto duiker: Willem Geijssen; foto spuitende fontein: Ronald Trum)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht