vrijdag 19 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Van veevoer tot frikandel en kippe(n)poot
Column
Gepubliceerd: 2017-11-10
door: Dik Binnendijk
Mijn bijvak ‘Economie’aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heb ik in 1976 afgerond met een scriptie over de rol van de boer in de bio-industrie. Later is dit als boekje uitgegeven bij Aktie Strohalm in Utrecht. Begin dit jaar was ik thuis op zoek naar dit boekje omdat ik er wat mee wilde doen voor de column ‘Lekker Dier? Lekkere Boer?’ (3 februari 2017). Ik kon het toen niet vinden (maar een paar maanden later wel).Daarom ben ik op internet gaan kijken of het soms nog te koop werd aangeboden. En ja, zelfs een paar maal met een ontzettend wervend verkooppraatje.

‘Binnendijk, Dik; Groeneveld, Henk; Boost, Wim; Aktie Strohalm - Van veevoer tot frikandel en kippepoot: over de sociaal-ekonomische positie van de boer in de intensieve veehouderij
Uitgever/Jaar: Utrecht: Strohalm 1977. Bijzonderheden: uitg. Aktie Strohalm, Landbouwgroep Strohalm ; [Dik Binnendijk] ; tek. Henk Groeneveld, Wim Boost Lit. opg, ill III, 52 p, 21 cm. Naamstempel op titelblad. Zeldzame uitgave vanuit de studentenwereld tegen de bio-industrie. Kwaliteit: Zeer goed. Prijs:€ 45.00 (excl. verzendkosten).’

Nou, nou, nou: 45 euro! Voor de tweede druk betaalde je in 1977 slechts 4 gulden! Dus zo’n 2 euro nu. Waarom zou deze ‘zeldzame uitgave vanuit de studentenwereld tegen de bio-industrie’ zoveel waard zijn? De tekst is gewoon verouderd en veel namen van de genoemde bedrijven bestaan niet meer. Ze zijn opgegaan in grotere concerns zoals Domo in Friesland Campina en Hendrix’ Voeders in ForFarmers. En wie kent vleeswarenbedrijf en slachterij Homburgnog?Misschien is het boekje vooral een hebbedingetje geworden door de cartoons die erin staan. Het zijn tekeningen, die Henk Groeneveld en Wibo (Wim Boost)speciaal voor deze uitgave hebben gemaakt. Van Wibo (in 2005 overleden) had ik ook toestemming om cartoons over te nemen uit Volkskrant en Boer &Tuinder.

De tekst is geschreven in de progressieve voorkeurspelling van de jaren ’70. Denk aan: ekonomisch, produkt, koöperatie of konsument. Je schrijft die woorden nu met een ‘c’.Ook aan de titel ‘Van veevoer tot frikandel en kippepoot’kun je zien dat deze is van vóór de spellingswijziging met een tussen-n.‘Kippepoot’ is ‘kippenpoot’ geworden. Ik heb ook nog even gecontroleerd of het frikandel of frikadel is. Een enkele keer werd ik er zelfs ’s nachts zwetend wakker van. Toch geen tikfout in de titel? Volgens Taaladvies zijn beide manieren van schrijven goed. Frikandel is een gefrituurd worstje. Dat was mijn favoriete snack in mijn studententijd. Frikadel is een Belgische gehaktbal. Ik kan me niet herinneren dat ik zo’n bal ooit gegeten heb. Overigens geen idee wat dat specifieke ‘Belgisch’is…. Misschien: bereid met Vlaamse frieten, bier en/of bonbons?

Dik Binnendijk


Kippoot
Scriptie met cartoon van Henk Groeneveld (foto: Dik Binnendijk)Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht