dinsdag 16 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Plattebuikenbiologen
Column
Gepubliceerd: 2017-10-15
door: Dik Binnendijk
“In een looproute van ongeveer 1 of 2 kilometer zult u zeker dertig tot veertig plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen.”Deze tekst staat bij de wervingsmail voor de elf flora-excursies in Amsterdam Zuidoost onder leiding van plantenbiologe Tet Roetman. Begin september was de laatste. De basis voor die excursies is haar boek ‘Bloemen in Amsterdam Zuidoost’. Dat boek is inmiddels uitverkocht.

Tet heb ik zeker vijftien jaar niet meer gezien. Mijn adres zit blijkbaar nog in haar mailbestand. Ik ken haar uit de tijd dat ikactief was voor het NIBI: het Nederlands Instituut voor Biologie. Dit is de beroepsvereniging van ruim vijfduizend professionals in de biologie en levenswetenschappen. Het NIBI-kantoor is nog steeds in Utrecht, maar was toen gevestigd in het gebouw in de Nicolaas Beetsstraatdat nu het appartementencomplex ‘Hildebrandstaete’ heet. Ik zat in een clubje dat zich bezighield met de voorlichting en communicatie rondom het NIBI. Dat voorlichten ging altijd moeizaam, want er was continu een getouwtrek waarover je moest voorlichten. Wat ik mij herinner was, dat er altijd een tegenstelling was tussen de ‘echte’ biologen (liefde voor alles ‘wat leeft, groeit en bloeit’ bijbrengen) en de meer maatschappelijk georiënteerde biologen (actie!). Tot die laatste groep behoorde ik. Tet was een vertegenwoordiger van de eerste groep.

Ik heb me voor geen enkele flora-excursie van Tet aangemeld. Ik hou van wandelen maar dan van echt wandelen en niet om de haverklap stilstaan om een plant, boom, insect of vogel te bekijken. Even voor de duidelijkheid: mijn manier van wandelen heeft niets te maken met het marstempo van de Nijmeegse Vierdaagse of andere georganiseerde wandeltochten van 30-50 km. Met Gert heb ik het Pieterpad (498 km), het Zuiderzeepad (400 km) en Pelgrimspad (456 km) gelopen uitgesmeerd over veel weekenden. Binnenkort kunnen we ook het Maarten van Rossumpad (384 km) aan het rijtje toevoegen. Met Kees heb ik het Noaberpad (375,5 km) gedaan en tig ‘losse’ afstanden van 20-25 km.

Ik noem biologen die continu op de grond op zoek zijn naar plantjes en dieren ook wel ‘plattebuikenbiologen’. Hoe ik aan die naam kom: geen idee. Omdat ik in mijn tweede studiejaar gekozen heb voor de afstudeerrichting biologie en scheikunde, heb ik me nooit een ‘echte’ bioloog gevoeld. Als ik het grof zeg, weet ik geen flikker af van plantjes en beestjes. En dat is natuurlijk ook niet waar. Maar als ik wandel met een vriend die veel weet van planten of vogels, dan ga ik voor mijn gevoel met een ‘echte’ bioloog op pad. Regelmatig vraag ik dan “Hoe heet deze plant?” of “Welke vogel hoor ik nu?” En dan wil ik best nog wel even de plattebuikenbioloog of vogelaar uithangen. Maar vooral niet te lang.

Ruim een maand geleden wandelde ik met mijn derde wandelvriend Sebastian door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Daar zag ik een exotische plant woekeren. Welke? Geen idee! Ik nam een paar foto’s. “Ben jij nu een bioloog? Dat is een doornappel!” En zo werd ik weer even neergezet door Peter (geen bioloog) toen hij de foto’s zag. Via Wikipedia weet ik nu dat deze plant oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, maar al halverwege de achttiende eeuw in Europa werd aangetroffen. Indianen gebruikten de plant om hallucinaties op te wekken. Maar als je dit doet, zorgt het bijna altijd voor een bad trip. Zou ik doornappels gezien hebben tijdens zo’n flora-excursie in Amsterdam Zuidoost? Ik denk het niet, maar Tet zou het me ongetwijfeld verteld hebben.

Dik Binnendijk

Doornappel
Doornappels in de Amsterdamse Waterleidingduinen(foto: Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht