dinsdag 16 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Driedeling donkerblauw
Column
Gepubliceerd: 2017-09-01
door: Dik Binnendijk
De algemene stadsintroductie UIT (Utrechtse Introductie Tijd) half augustus voor de 4.200 eerstejaarsstudenten is al weer achter de rug. Zo’n stadsintroductie bestond vijftig jaar geleden nog niet, toen ik in Utrecht ging studeren.

“Ga Frans doen! Engels, scheikunde, wiskunde maar geen biologie!” Zo werden wij - nieuwbakken biologiestudenten -welkom geheten. Die ochtend in 1967 had prof. dr. Christiaan Pieter Raven (1906-2001) net gehoord dat er wel tachtig eerstejaars biologen aankwamen in Utrecht. Tot nu toe waren dat er veertig. Hoe moest de opleiding die studenten allemaal opvangen? Dat is gelukt. En tegenwoordig beginnen elk jaar rond de 230 nieuwkomers aan de biologiestudie.

Prof. Raven was hoogleraar Zoölogie, in het algemeen:de studie naar dieren. Hij hield zichzelf bezig met weekdieren en embryologie. Bij weekdieren of mollusken moet je denken aan slakken, mossels, oesters, inktvissen enz. Embryologie is de studie naar de vroege ontwikkeling van een bevruchte eicel. Raven was meestal gekleed in een driedelig pak met daaroverheen een witte labjas. Alleen, zo vaak zagen wij hem niet. Zijn medewerkers gaven de eerste- en tweedejaarscolleges en ook de practica.Maar bij Raven deed je wel het mondelinge tentamen. In mijn tijd waren al die biologietentamens pas in het derde studiejaar. We wisten dat - als je bij Raven tentamen deed - je gekleed moest zijn in een donkerblauw driedelig kostuum. Had je dat niet aan, dan werd je weggestuurd of je haalde gewoon het tentamen niet.

Dat verplichte blauwe pak was al heel snel bekend. Dus ik moest er ook een hebben. Ik denk dat ik dat pak al in mijn eerste jaar had. Ik herinner me een galabal van de Utrechtse Biologen Vereniging. Daar had ik al dat kostuum aan. Ik heb me tot voor kort nooit gerealiseerd dat dat pak een financiële rib uit het lijf was voor mijn ouders. Of ik heb het gewoon niet willen horen toen. Maar mijn zus Petra vertelde me dat onlangs. Blijkbaar was 1967-1968 een jaar waarin het voor mijn ouders moeilijk was om financieel rond te komen. Het inkomen uit de boerderij wisselde nogal. Ik had geen volledige studiebeurs; mijn ouders betaalden ook een deel van de studie.

Dat driedelig donkerblauw heb ik maar weinig gedragen. Op dat galabal dus, een verjaardag thuis en verder denk ik op die mondelinge tentamens. Die waren altijd wel jasje-dasje, maar zeker bij Raven: driedelig donkerblauw. Het pak heeft na het behalen van mijn kandidaats biologie jarenlang werkeloos in mijn klerenkast gehangen. In die jaren droeg je - zeker als linkse milieuactivist - dat soort kleding niet meer. Ik krijg ineens wel een vaag visioen dat ik dat pak ooit nodig had voor een of andere milieuactie, waarbij we netjes gekleed moesten zijn. Alleen jammer: ik was flink in gewicht toegenomen en ik kon dat donkerblauwe driedelig niet meer met goed fatsoen aan. Het pak hangt al jaren niet meer in de kast. Ik heb geen idee meer wie ik daarmee gelukkig heb gemaakt.

Dik Binnendijk

Driedelig
prof. dr. Ch.P. Raven. Foto uit de Catalogus Professorum van Universiteit UtrechtStuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht