dinsdag 16 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Vlijtige liesjes
Column
Gepubliceerd: 2017-09-29
door: Dik Binnendijk
“De planten buiten hebben niet zo veel water meer nodig. Ik doe het eenmaal in de drie dagen. Morgenavond geef ik ze nog water. Maar er staan twee vlijtige liezen op de tafel buiten die moeten nog wel wat water hebben. Je ziet vanzelf of het blad slap hangt.”Dit mailde Corrie me anderhalve maand geleden. Ze ging met Ad een week naar België. Haar planten binnen hebben nooit veel water nodig. Maar buiten achter heeft Corrie veel eenjarige planten staan die water slurpen. Als het warm is, moetik ze elke dag begieten.

Regelmatig geef ik bij Corrie en nog een paar mensen de planten water als ze op een korte of lange vakantie zijn. Op dit moment heb ik weer twee huizen onder mijn hoede. Behalve water geven haal ik ook de post van de mat. En bij één oppashuis moet ik ook de guppen om de dag eten geven. Als ik op vakantie ga, wordt omgekeerd voor mijn post, planten en tuin gezorgd.

Tussen half 1969 en 1976 woonde ik in de Bellamystraat bij mijn hospita. Iedereen noemde haar opoe; ik dus ook. Opoe zorgde voor mijn planten toen ik in 1970 op vakantie ging. Ik kwam terug en op de twee vetplanten na waren mijn planten dood. Opoe had ze vergeten water te geven. Op zich niet zo gek, want zelf had ze alleen maar cactussen en vetplanten.

Het jaar erop ging ik op de fiets naar Parijs. Voordat ik wegging, gaf ik opoe een vlijtig liesje. “Kijk, opoe, als deze plant slap hangt dan moet je mijn planten ook water geven.” De huiskamer van opoe was op het zuiden, dus het vlijtige liesje hing snel slap. Dat jaar hebben mijn planten het overleefd. Ze kregen zelfs teveel water. Bij sommige planten moest ik het water zelfs uit de ompot gieten. Ik was nog op tijd anders waren ze verrot.

Als dank had ik voor opoe een duiveltje meegenomen die je - een stuk groter - op de Notre-Dame kan zien zitten. Je kon haar altijd blij maken met een nieuw beeldje. Opoes woonkamer stond vol met die rotzooi. De Notre-Dame duivels en andere monsters zijn waterspuwers. Zij zorgen ervoor dat het regenwater niet langs de gevel van de kathedraal naar beneden stroomt. Zo voorkom je extra aantasting van het gesteente. Deze duivels en monsters worden in het Frans ‘drôleries’ genoemd.

Mijn duiveltje kreeg een ereplaats op de hoek van de schoorsteenlijst. Het heeft daar tot opoes dood gestaan: het nepwaterspuwertje als dank voor het planten water geven. Bij de ontruiming van het huis verdween het duiveltje met alle andere beeldjes in twee vuilniszakken. De familie was er niet in geïnteresseerd. Opoes vlijtige liesje had al een paar jaar eerder het loodje gelegd.

Dik Binnendijk

vlijtig liesje corrie
Vlijtig liesjevan Corrie (foto: Dik Binnendijk)Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht