vrijdag 19 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
800 km wandelen
Column
Gepubliceerd: 2018-04-13
door: Dik Binnendijk
“De rustdag vond ik vele malen zwaarder dan de wandeldagen. Ik miste het ritme, de inspanning, het landschap, de pijn in mijn voeten en het zweet in mijn shirt.” Dit citaat komt uit dag 9 van de wandelblog en -vlog van Remco Roovers. In principe lees ik hem elke dag. Remcowandelt zo’n 800 km van de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in noordwest Spanje. Op 7 mei wil hij daar aankomen. Dat betekent dat hij elke dag zo’n 20 tot 30 kilometer moet afleggen. En dat hij elke nacht weer in een andere albergue (= herberg) probeert te slapen. Maar wie weet, went dat ook snel.

Remco woont met zijn vriend Taco Stronks een kleine honderd meter van mijn huis. Ze hebben samen een goedlopende reisorganisatie: MUSICO Reizen gespecialiseerd in opera- en concertreizen. Donderdag 29 maart hebben we met enkele buurtgenoten Remco en Taco uitgezwaaid (zie foto). Om 7:18 uur vertrok hun trein vanaf Utrecht Centraal naar Rotterdam. Daar zijn ze overgestapt op de Thalys naar Parijs. Taco heeft de eerste vier dagen meegelopen. De wandeltocht begintaan de Franse kant van de Pyreneeën in het stadje Saint-Jean-Pied-de-Port. Er zijn verschillende routes om naar Santiago te gaan. Remco loopt de Camino Francés. Dit is het voetpad dat meer landinwaarts gaat en hem voert langs de steden Pamplona, Burgos en Léon. In de vlog van dag 8 “Het leuke van het wandelen op de camino is de prachtige lange schaduw die voor je loopt. Hij geeft precies aan waar je heen moet.”Het was vroeg en Remco liep toen met de zon in de rug.

Met zijn wandeling wil Remco geld ophalen voor het wetenschappelijk onderzoek naar de spierziekte myotone dystrofie (MD). Deze sponsoractie wordt begeleid door het Prinses Beatrix Spierfonds.Remco’s oorspronkelijk doel was om 30.000 euro op te halen. Dat bedrag was al vrij snel binnen. Het volgende streefcijfer werd 50.000 euro. Inmiddels zit Remco daar ook al boven: ruim 51.000 euro (stand van 10 april). Meer geld is altijd welkom.

MD is een erfelijke en progressieve spierziekte en heeft vaak een onvoorspelbaar verloop. Kenmerken zijn: een pijnloze verkramping van de spieren (myotonie), spierverzwakking (dystrofie), vermoeidheid en orgaanklachten. Remco’s moeder en haar vader (Remco’s opa dus) zijn beiden vrij jong overleden aan acuut hartfalen. Achteraf is dat terug te voeren op de spierziekte. Ook Remco en zijn oudere broer Edwinhebben MD. Remco is nu 48 en heeft nog de kracht om de 800 km af te leggen; zijn broer niet meer.

Op de site https://md.spieractie.nl/actie/remco-roovers vertelt Remco over zijn ziekte. “MD begon in mijn geval toen ik in mijn twintiger jaren was. Soms weigerden mijn handen dienst als ik een potje probeerde open te draaien, of werd spreken soms bemoeilijkt….Ik ben minder krachtig dan een gemiddelde man van mijn leeftijd. Ik moet goed op mijn energieverdeling letten. Kauwen en slikken kost me vaak veel moeite en ik moet dan veel en onverwachts hoesten. Ook het praten aan de telefoon is soms erg lastig omdat mijn tong ‘op slot’ schiet. Tot nu toe heeft het me echter niet weerhouden om mijn leven te leiden zoals ik dat prettig vind.”

De wandelblogs en -vlogs van Remco kun je volgen op: www.musico.nl/santiago. Op die site kun je ook je donatie kwijt. En op https://md.spieractie.nl/actie/remco-rooverskun je zien hoeveel Remco tot nu toe heeft opgehaald voor het onderzoek naar myotone dystrofie. Ook via deze site kun je doneren. Een inmiddels gevleugelde opmerking van Remco op dag 11: “De camino geeft altijd wat je nodig hebt.” Na 22 km wandelen grotendeels in de regen sprak hij het laatste stuk van z’n vlog uit in een ligbad met zijn hoofd boven het schuim.

Dik Binnendijk


saskia_remco_taco_hedwig
Utrecht CS donderdag 29 maart, 7:00 uur v.l.n.r. Saskia, Remco, Taco en Hedwig (foto:Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht