vrijdag 19 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
De rollende gek
Column
Gepubliceerd: 2018-02-02
door: Dik Binnendijk
De korte maar stevige storm van donderdag 18 januari was al een beetje gaan liggen. De wind kwam uit het zuidwesten. Ik keek door mijn balkondeurraam op het platte dak. Geen afgewaaide dakpannen. Gelukkig! Maar er rolde wel wat heen en weer op het platte dakdeel van buurvrouw Garjan. Wat was dat? Ik ging mijn balkon op. Ik herkende het ding nu pas: iets dat van een schoorsteen was afgewaaid. Hoe ik dat ding moest noemen, wist ik niet: schoorsteenhoed, schoorsteenafdekje, schoorsteenkap.

Later hoorde ik van buurvrouw Corrie dat zo’n ding een ‘gek’ genoemd wordt. Haar vader was aannemer in de bouw. Dus zij kan het weten. Ik heb het ook nog even opgezocht in de Dikke van Dale. Als zesde betekenis van het zelfstandig naamwoord ‘gek’ staat er: ‘beweegbare, met de wind meedraaiende kap, die men op een schoorsteen plaatst om het invallen van de wind te beletten en die ook als een windwijzer dienst kan doen.’ Nou dat ‘beweegbare’ zag ik niet zo snel. Ja nu even: heen en weer rollen. Behalve het tegengaan van wind- en regeninval kan er ook geen vogelnest in de schoorsteen komen.

Ik moest beneden mijn tuin in om te zien waar dat ding vandaan kwam. Ik keek naar alle schoorstenen op de daken. Overal zat een gek op, behalve op de stenen schoorsteen van mij. Maar ook op een plastic schoorsteenpijp van buurvrouw Icel zat geen kap. Alleen, daar kon de gek nooit vanaf gewaaid zijn. Hij zou dan tegen de windrichting op ons platte dak zijn gevallen.

Ik nam foto’s van de rollende gek op het platte dak en ook van mijn schoorsteen. Ik wilde ze toevoegen als bewijsstukken bij het digitale reparatieverzoek aan mijn woningbouwcorporatie Mitros. Maar telkens als ik ze opgeladen had, moest ik alle foto’s onmiddellijk verwijderen. Nou, dan maar niet. Digitaal plande ik ook wanneer de reparatieploeg kon langskomen: woensdag 24 januari tussen 12:30 en 14:30 uur. Ik verwachtte dat er dan een paar lenige jonge mannen met een lange trap op mijn dak zouden klimmen om de gek weer terug te plaatsen. Nee dus.

Die woensdag kwam een hoogwerker voorrijden met uitschuifbare arm met een bakkie eraan. Dat had veel bekijks in de buurt. Een kwartier later hing het bakkie met man en mijn gek boven mijn schoorsteen. “Op welke van de twee pijpen zat -ie?” riep de man vanuit het bakkie. “Oh, zitten er twee pijpen in die schoorsteen,” schreeuwde ik terug. “Dat kan ik echt niet van onderen zien, hoor” “Die pijpen zijn ook veel te wijd. Die kap heeft hier nooit opgezeten!” “Nou … eh … misschien is hij dan toch van buurvrouw Icel. Haar woning is ook van Mitros! Ik bel wel even aan.”

Gelukkig was haar oudste zoon bij haar, want zijn moeder verstaat en spreekt alleen Turks. Ik heb uitgelegd wat er aan de hand was. De bakkiesman was alweer beneden. De vrachtauto met hoogwerker werd een meter of tien teruggereden. De pijp zat aan de kant van het binnenterrein. De arm moest helemaal over het dak gaan en dan weer afdalen. “Ik weet niet of ik erbij kan, maar ik ga het wel even proberen.” “Nou sterkte ermee, ik ga weer naar binnen.” Een kwartier later zag ik dat de gek weer op de pijp zat. En zo was de hoogwerker toch niet voor niets naar de Bergstraat gekomen.

Dik Binnendijk

hoogwerker met bakkie
De hoogwerker met bakkie (foto: Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht