vrijdag 19 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Dag Westerkerkklokgebeier
Column
Gepubliceerd: 2018-01-05
door: Dik Binnendijk
De zondag na mijn vakantie was het me al opgevallen:heb ik de kerkklok van de Westerkerk wel gehoord? Ik was er niet zeker van. De Westerkerk aan de Catharijnekadeis gebouwd in 1891 en staat hemelsbreed zo’n 100-200 meter van mijn huis. Vroeger begon de Westerkerkklok al een paar minuten te luiden voordat alle andere Utrechtse kerkklokken rond kwart voor tien losbarsten. De laatste twee jaar beierde hij met alle andere klokken tegelijk of begon zelfs later.

Dat ik het niet goed hoor, ligt aan mijn vaste zondagochtendritueel. Als de klokken gaan luiden sta ik meestal onder de douche. Door het gespetter heen hoor ik het gebeier. De Westerkerkklok klonk altijd boven het andere gebeier uit. Begin november dus niet. Een week later zorgde ik ervoor dat ik wat eerder douchte. En inderdaad: geen Westerkerkklok. “De Gereformeerde Gemeente is er dus nu uit!” Maar dat bleek nog niet zo te zijn. Begin december beierde onze buurtkerkklok nog een keer flink mee. Dat was echt de laatste keer.

In de wandeling noemen we de kerk ook wel de Hoedjeskerk. De vrouwen zijn verplicht in de kerk een hoed te dragen. Zo’n hoedjeskerk kende ik al vanuit mijn jeugd in Kamerik. Aan de Oudelandseweg bij Woerden staat de Bethlehemkerk. Maar omdat alle kerkgangers zwarte of donkere kleding aanhadden, noemden we deze kerk: de Zwarte Kousenkerk. In de ruim dertig jaar dat ik in Wijk C woon, heb ik de kleur van de Westerkerkgangers lichter en vrolijker zien worden. Steeds minder vrouwen dragen een hoed als ze aan komen lopen. Voor ze de kerk ingaan, knippen ze hun damestasje open en daar komt dat een opvouwbaar hoedje uit.

Al sinds 1892 gebruiken de gereformeerden de Westerkerk. Vanaf 1966 is de Gereformeerde Gemeente zelfs eigenaar van dit godshuis met 1028 zitplaatsen. De Gemeente had zo’n 1000 leden die voor een groot deel uit de regio kwamen. Toen er in Houten een nieuwe gereformeerde kerk werd gebouwd slonk het aantal gemeenteleden in Utrecht tot 350 mensen. Daardoor werd de Westerkerk te groot en te duur in onderhoud. Bovendien was het parkeren bij de kerk lastig.

Zo’n tien jaar al krijgen wij - Wijk C’ers - een uitnodiging met Pasen en Kerstmis om een dienst bij te wonen. Soms kwamen zelfs gemeenteleden daarvoor langs de deur. Ik ben nooit op zo’n uitnodiging ingegaan. En tot half november 2016 ben ik nog nooit in de Westerkerk geweest. Een klein groepje actieve Wijk C-bewoners hoorde toen informeel over de plannen om de Westerkerk te gaan verkopen. Het godshuis zou verbouwd worden tot een zogenoemd design BUNK hotel met een buurtrestaurant. Het wordt een mix tussen een hotel en een hoogwaardig hostel. Op zich prima dat de kerk hergebruikt wordt. De echte buren van de kerk werden pas in juli 2017 uitgenodigd, toen de plannen al verder ontwikkeld waren. Rijkelijk laat! Het Quellhorst-orgel uit 1813 - een rijksmonument - blijft in de Westerkerk. Zo nu en dan zal er ook een orgelconcert op worden gegeven.De Gereformeerde Gemeente bouwt nu een nieuwe kerk op de Kop Amaliapark in Leidsche Rijn. De bouw is alleen flink vertraagd. Daarom hebben de kerkgangers vanaf komende zondag voorlopig onderdak gevonden in de Torenpleinkerk in Vleuten.

Naast me ligt een folder met de uitnodiging voor de ‘afscheidsdienst 6 januari’ in de Westerkerk om 14:30 uur. Ik ga er morgen niet naar toe. Ik heb onder de douche al afscheid genomen van het zondagse Westerkerkklokgebeier. Komende maanden tot augustus kunnen we overdag weer ‘genieten’ van de zoveelste bouwactiviteiten in en rond Wijk C. Ik wens je een mooi, rustig, opbouwend, gezonden creatief 2018 toe.

Dik Binnendijk

Westerkerk
Westerkerk en kerkzaal met Quellhorst-orgel uit 1813 (foto’s: Dik Binnendijk)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht