dinsdag 16 oktober 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Krelis
Column
Gepubliceerd: 2018-07-20
door: Dik Binnendijk
Bijna elke avond kijk ik nog door het raam van mijn balkondeur of hij er ook is. Ik hoef niet meer bang te zijn, want sinds begin juni heb ik hem gezien: Krelis. Ik heb dat enthousiast geappt naar mijn buurvrouw Garjan. Zij was op vakantie in Split (Kroatië). Daarvoor had ik al een paar avonden buiten op Garjans tuinbank zitten kijken. Nee, geen Krelis. Wellicht ben ik te vroeg naar binnengegaan: het was nog te licht. Nu is het na half elf voordat ik hem boven onze binnentuin zie rondfladderen op jacht naar insecten. Inmiddels zal het wel weer vroeger zijn. De nachten worden langer. Vooral tegen de lichtgele achterkant van de Willemstraatpanden kan ik hem goed bezig zien.

Krelis is ‘onze’ kleine vleermuis. Ik ben geen vogelkenner, dus welk ‘merk’ vleermuis Krelis is: ik heb geen idee. En of het een mannetje of vrouwtje is, zou ik ook niet weten. Waar hij overdag verblijft - of z’n overwinterplaats heeft - weet ik evenmin. Ik heb altijd gedacht dat het ergens onder het dak of in een spouwmuur van de Westerkerk zou zijn aan de Catharijnekade. Deze kerk wordt nu verbouwd tot hotel (zie ook column ‘Dag Westerkerkklokgebeier’ van 5 januari 2018). Sinds een paar maanden wordt het oude leistenen dak vervangen door nu nog glimmend nieuw leisteen. Het glimt zo erg dat ik eerst dacht dat er metalen plaatjes op het dak kwamen. In ieder geval was ik bang dat deze vervanging ten koste ging van Krelis’ verblijfplaats. Nee, dus! Of misschien ook wel, maar hij heeft dan een andere hangplek gevonden.

Jaren geleden toen buuf Marion nog naast me woonde, zaten we op warme zomeravonden tot vrij laat buiten. Op die avonden ging er minstens een fles rosé op. Zo ontdekten we de fladderende vleermuis. We zagen hem elke avond. Dus we hebben hem toen maar de naam Krelis gegeven. Soms zagen we er twee. Nummer 2 was natuurlijk een ‘zij’: Krela. En een enkele keer zagen we tegelijkertijd er drie: Krelis, Krela en hun kind Krelientje. Misschien zie ik telkens andere vleermuizen, want er zitten er meer in de buurt. Gemiddeld wordt een vleermuis 15 jaar, maar hij kan ook wel 30 worden. Dus op zich kan Krelis nog steeds de Krelis zijn die Marion en ik qua naam gedoopt hebben. In ieder geval ben ik blij dat ik hem weer zie, maar het zou natuurlijk nog leuker zijn als ook Krela mee zou fladderen.

Dik Binnendijk


Dak_Westerkerk
Het leggen van het nieuwe leistenen dak vordert (foto: Dik Binnendijk; 21 juni 2018)


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht