vrijdag 21 september 2018
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Voetbalgeleuter
Column
Gepubliceerd: 2018-06-22
door: Dik Binnendijk
Ik hou niet van voetbal. Dus het is tot half juli weer lijden omdat de media overmatig veel aandacht hebben voor het ‘wereldballetje-trap’ in Rusland. Elk programma wordt er wel door geïnfecteerd; zelfs op Radio 4. Op tv of radio kan ik wel een tijdje naar tennis, schaatsen en soms wielrennen kijken of luisteren. Maar zodra de kreet ‘voetbal’ valt, schakel ik over naar een andere zender. Voor mij geen ‘video-arbiters als WK-hoofdact’, missers van Messi, Duitsland genadeloos afgestraft, Rode Duivels succes of ander voetbalgeleuter.

Toch heb ik ooit tweemaal meegedaan aan een voetbalwedstrijd. Dat was in 1973 en 1974. Als student biologie deed ik toen een negenmaands onderwerp bij de groep Biologische Toxicologie. Toxicologie is vergiften- of giftigheidsleer. De groep viel onder de faculteit Diergeneeskunde en was gevestigd op het toenmalig diergeneeskundeterrein aan het eind van de Biltstraat. In het gebouw zat ook de groep Veterinaire Farmacologie. Een of twee keer per jaar was er een voetbalwedstrijd tussen de beide groepen: de Farmako Boys tegen de Toxiko Boys. Ik werd overgehaald om mee te doen met de Toxiko Boys want dan hadden we pas een compleet elftal.

Van de eerste wedstrijd herinner ik me vooral dat ik altijd in de weg stond. Geen enkele bal waar ik tegenaan trapte, ging de goede kant op. Ik geloof zelfs dat ik een keer in eigen doel geschoten heb: een wat fout uitgevallen terugspeelbal. In ieder geval verloren we met 9-2. Bij de volgende competitie een half jaar later werd ik voor de veiligheid maar in het doel gezet. Ditmaal wonnen we. Tussen de palen had ik weinig te doen: één keer een bal tegengehouden. Ja, dat dan weer wel: per ongeluk in de goede hoek duiken. Maar verder werden de ballen ver van mijn doel al onderschept.

Ik heb nog nooit een voetbalwedstrijd in een stadion meegemaakt. Ik kom er alleen voor popconcerten en manifestaties. Vroeger meer dan nu. Zo ben ik in juli ’98 voor een concert van de Rolling Stones in de Amsterdamse Arena geweest. Wat een kutgeluid toen! Voor andere bands en artiesten ben ik veel vaker naar het GelreDome in Arnhem gegaan. Prima geluid daar. In het oude stadion Galgenwaard heb ik ook een keer op de tribunes gezeten. Dat was op 10 augustus 1974 tijdens een landelijke actiebijeenkomst van boeren tegen het beleid van de toenmalige minister van Landbouw Fons van der Stee. Ik was journalist en ik zat droog in het overdekte deel. Mijn vader was er ook. Als protesterende boer zat of stond hij met vele duizenden collega’s in de stromende regen.

Een enkele keer vraagt iemand me als ik weer eens op het voetballen kanker: “En wat deed je dan op 21 juni 1988?” “Je bedoelt toen Nederland won van West-Duitsland met 2 – 1?” Goh ook alweer dertig jaar geleden. Ik vermoed dat ik toch het laatste kwartier van de wedstrijd op de radio heb gehoord. In ieder geval heb ik me na afloop op het Neude in het voetbalfeest gestort. Een keertje zondigen mag toch wel?

Dik Binnendijk

voetbal
Farmako Boys - Toxiko Boys, herfst 1973. Dik Binnendijk (met baard): 3de van rechts


Stuur dit bericht door!


© 2007-2012 AllesoverUtrecht