woensdag 22 januari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
Honderd
Column
Gepubliceerd: 2019-08-16
door: Dik Binnendijk
Toen ik als freelance journalist en programmaker artikelen ging schrijven en documentaires maken, ben ik al vrij snel elk eindproduct een nummer gaan geven. Zo heb ik voor het externe pr-blad TNOtime 195 en voor het interne TNO-blad 66 artikelen geschreven. In het Zorgmagazine (het pr-blad van het Zorginstituut Nederland) hebben 122 artikelen van mij gestaan. Voor de NOS/NPS heb ik 49 radioportretten gemaakt en bij de Konsertzender Utrecht zijn 975 radioprogramma’s ‘Wroeten in klassiek’ uitgezonden. Zo zag ik al een tijdje aankomen dat de column van vandaag: nr. 100 is.

Eind 2013 had Geert van Foto Verhoeff me al gevraagd of ik voor de site ‘allesoverutrecht.nl’ columns wilde schrijven. Al jaren kwam ik bij hem en zijn ouders langs voor het nu ouderwetste fotowerk en ook om pasfoto’s te laten maken. Ik wimpelde het toen af met: “Ik zou niet weten waarover ik het moet hebben. Bovendien doe ik veel te veel buiten Utrecht.” Ruim een jaar later stapten in dezelfde periode de hoofdredacteuren op van de beide bladen waarvoor ik al jaren schreef. De één ging met pensioen (TNOtime); de ander (Zorgmagazine) stapte op na een arbeidsconflict. Zo’n hoofdredacteurswissel had ik al een paar maal meegemaakt en ik wist dat nieuwe hoofdredacteuren vaak hun eigen favoriete freelance journalisten meenemen. De oude freelancers krijgen geen (betaalde) opdrachten meer of je moet echt onmisbaar zijn. Ik zag het zwarte schrijfloze gat voor me opduiken. Ik maakte daarom alvast maar een lijstje met onderwerpen voor columns en ja, ik was nog steeds welkom bij allesoverutrecht.nl. Zo werd mijn eerste column Zwemmen of niet op vrijdag 30 oktober 2015 gepubliceerd.

Voor mezelf noem ik die columns mijn ‘vervagende herinneringen’. Het mooiste is als ik zo’n herinnering kan koppelen aan iets dat nu speelt tegen het decor van (de stad of provincie) Utrecht. Maar dat lukt niet altijd. Zoals ik al schreef, heeft veel van wat ik gedaan heb plaatsgevonden buiten de stad. Gebeurtenissen van vroeger zijn meestal vervormd of gestold tot gefiguurzaagde feiten. Kijk, zo was het! Maar door over die herinneringen te schrijven - en er nog wat bij uit te zoeken - blijken ze niet helemaal te kloppen of anders te zijn dan ik al jarenlang vertel of denk.

Zo stond voor mij vast dat ik in 1988 voor de tweede keer naar Indonesië ben geweest. Nee dus, dat was in 1989. Een ander gefiguurzaagd feit was dat Marcel en ik - na ons dinsdagochtendje zwemmen in het binnenbad Ozebi aan de Biltstraat - altijd gingen ontbijten bij mij thuis. Klopte niet. We deden dat om de beurt bij hem op de Mariaplaats en bij mij in de Bellamystraat (zie column: O.Z.E.B.I. met de benen wijd). Waarom we met dat zwemmen gestopt zijn, wist ik ook niet meer. Ik dacht dat dat kwam, omdat Marcel voor werk weer naar Indonesië was gegaan. Dat heeft hij inderdaad gedaan, maar pas maanden nadat zwembad Ozebi haar deuren had gesloten.

Herinneringen aan mijn geboorteplaats Alphen aan den Rijn en de boerderij in Kamerik (gemeente Woerden), waar ik tot mijn twintigste opgegroeid ben, zijn vaak aangevuld of gecorrigeerd door Petra. Mijn zus is twintig maanden jonger dan ik, waardoor we veel dezelfde herinneringen delen maar net met een andere invalshoek. Zo hebben we rondom het triootje over de Remonstrantse Kerk (columns: Zondagshalfuur ; Geertekerk ; Twijfel) veel met elkaar gesproken over de remonstranten en mijn ouders. Zo kon ik mijn herinneringen bijschaven. Een dingetje was ook mijn driedelig pak dat mijn ouders moesten kopen omdat ik anders een mondeling tentamen niet zou halen (zie column: Driedeling donkerblauw). Petra vertelde me dat dat pak voor mijn ouders een financiële rib uit het lijf was. Auw, dat ik had me nooit gerealiseerd of niet willen realiseren.

Met mijn beide broers Wim en Henk had ik nog een discussie over welke bromfiets we op de boerderij hadden. We wisten het niet meer, maar we besloten uiteindelijk dat het een Sparta was (zie: De fruitvlieg en de Sparta). Hopelijk kan ik komende tijd nog heel wat vervagende, persoonlijke herinneringen rechtzetten en koppelen aan de (Utrechtse) actualiteit. Op naar column 150!

Dik Binnendijk

onweer kleur
Besmeerde herinneringen verorberen (foto: Gert Evers, 17 juli 2019)Stuur dit bericht door!

Mijn Ziggostory 1: Drie maanden gratis
Dubbel weerzien
Dag Lucifer & Poes
DYQX
Over de sloot
Nog even en dan: ‘Bye Hudson’s Bay!’
Geven na leven doet leven!
Rebecca
Vijftig
Nieuwe buren
Cowboy Billy
Honderd
De Noordzeestrandtocht van 1973
(On)bekenden herkennen 3: Erik (regisseur)
(On)bekenden herkennen 2: Hans (De Gezonde Zaak)
(On)bekenden herkennen 1: René (van Tumult)
Van der Blij-effect
De vogelaar
De (New York) Pizza-avond bij Dik
Scrabbelen en spellen
Boekenstempelaar
De aanslag en Het Bureau
Kruistocht in spijkerbroek naar emotie
Spelletjes spelen
Du bist älter
Eli Asser (1922-2019): “Vluchten of niet?”
Zeventig
Dag lieve Buuf
Foute koppen
Telefoonboek naar mijn kop
PANN: expressiegroep en huwelijksceremonie
De invalquizmaster
Een bed in Hellendoorn
Keuzegids, Boulevard, Bob en Saïda
Ouderwetse witte glibber
Gate 7
Lombok 2: jatten en kraken
Lombok 1
Kanaalweg met snufje Parijs
Krelis
Trekvogels en Schiphol in zee
Voetbalgeleuter
Radiocursus geven in Tirana 3: Het Naspel
Radiocursus geven in Tirana 2: Interviews beluisteren in ‘t Albanees
Radiocursus geven in Tirana 1: Het voorspel
Beffie heet Poes
800 km wandelen
Worstmakerij
Cultuurbarbaar
De stortbak
De toiletpot
De rollende gek
Vreemd Volk
Dag Westerkerkklokgebeier
Beffie
Lucifer
Walmen
Van veevoer tot frikandel en kippe(n)poot
De buurtpakjesaanpakker
Plattebuikenbiologen
Vlijtige liesjes
Biospekt
Driedeling donkerblauw
Bontjassen
De engerd
Merakels
Wachten, wachten en nog eens wachten
Mieke’s of Miekes auto?
De begrafenis
Incognito
Nationaal Zorg Fonds, Ziekenzorg en opoe
Ei à la Hennie
Domroep
Spuitende fontein(en) bij Park Paardenveld
Hildebrandstaete of op zoek naar Ron
Paterson en de poedel
Rode pumps
Lekker Dier? Lekkere Boer?
Naamgenoot
Dag RASA
Dubbelglas (deel 2)
Dubbelglas (deel 1)
Het ijs breken
Duizend exen
Giovanni en de levende bezems
O.Z.E.B.I. met de benen wijd
Trans II
De fruitvlieg en de Sparta
Corpsbal
Fortepiano: oma van de moderne vleugel
Prins Claus
Twijfel
Geertekerk
Zondagshalfuur
Herinneringen aan Corry Brokken (1932-2016)
Op kamers
Sloepenrace
Jappenkamp
Marktzicht
Anton en de kus
De laatste veren van V&D
Dag Konsertzender Utrecht
Mijn Woo-pas
Vreemde eend
Kontakt
Treincontacten
Kraken met oliebollen
Penningen meester?
Buurtsint
Hoerendrempels
Zwemmen of niet

© 2007-2012 AllesoverUtrecht