maandag 24 februari 2020
Versie 3.00.0
  Dé click met Utrecht!


Nieuws per e-mail?
Aanmelden Mijn AOU
Hier gratis aanmelden

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Variapagina
DYQX
Column
Gepubliceerd: 2019-12-06
door: Dik Binnendijk
“Ik moet mijn zolder eens gaan opruimen!” Na 33 jaar wonen in de Bergstraat is mijn rommelzolder steeds voller geworden. Met dat opruimen heb ik een beginnetje gemaakt. Zo heb ik de ordners met mijn financiële administratie (1994-1999) van zolder gehaald om de inhoud weg te gooien (zie foto). Ik vond zelfs nog afschriften van de Rabobank uit 1985 en de Postbank uit 1984 (in februari 2009 opgegaan in de ING Bank). Je bent als bedrijf verplicht om de financiële administratie zeven jaar te bewaren; dus er kunnen nog meer papieren weg.

Tussen half 1983 en begin 1988 leefde ik van een uitkering. Mijn arbeidscontract met de Universiteit Utrecht was afgelopen: vier jaar lang heb ik drie dagen per week lesgegeven bij de afdeling Biologie en Samenleving. In die vijf baanloze jaren heb ik flink wat cursussen gedaan, waaronder twee voor radiomaker. En ik ben freelance gaan schrijven voor onder meer de wetenschapspagina’s van het Utrechts Nieuwsblad en het Parool. Daarnaast schreef ik ook wat algemenere verhalen voor het blad van de educatieve omroep RVU (opgegaan in de NTR). De inkomsten van al dat schrijfwerk werden van mijn uitkering afgetrokken. Dankzij de radiocursussen, een omroepcontact en een sollicitatiegesprek kwam ik begin 1988 als freelancer voor drie dagen per week in dienst van KRO-radio als bureauredacteur.

In het begin van mijn baanloze periode had iemand me aangeraden om ook een bedrijf op te richten. Zo sta ik sinds 23 maart 1983 bij de Kamer van Koophandel (KvK) in Utrecht ingeschreven als eigenaar van Dyqx Mediaprodukties. Inmiddels ‘ben’ ik ruim 36 jaar een bedrijf. Raar dus, toen ik eind augustus een kaart ontving van een ‘wereldwijd leenplatform voor het MKB’ uit Amsterdam. Op die kaart stond de kromme zin: “Gefeliciteerd met uw onderneming 33 jaar.” Met alle liefde wilden ze me wel een lening aansmeren tot 100.000 euro. Een grotere verrassing was in 1993 de bedrukte ballpoint die ik toegestuurd kreeg, met ‘10 jaar Dyqx Mediaprodukties’ erop. Tien jaar! Daar had ik nooit meer bij stil gestaan. Natuurlijk kon ik bij dat ballpointbedrijf voor een zacht prijsje 500 of 5000 bedrukte ballpoints bestellen. Niet gedaan!

Vaak weet iemand niet hoe hij of zij ‘Dyqx’ moet uitspreken. Dat merk ik vooral als callcenters van bedrijven me ongevraagd bellen om me een dienst of product te verkopen. “Nee, dank u!” ‘Dyqx’ is mijn voornaam ‘Dik’ met een ‘s’ erbij op een moeilijke manier geschreven. Zo wist ik zeker dat niemand een bedrijf had met dezelfde naam. In de jaren tachtig kostte het 300 gulden om te laten onderzoeken of in de provincie een bedrijf voorkwam met dezelfde naam. Voor een landelijk onderzoek moest je 500 gulden neertellen. Dat geld had ik gewoon niet. Het bedrijf ‘Diks Modeschoenen’ bestond toen al, zag ik later. Dus de naam ‘Diks Mediaproducties’ zou voor problemen hebben kunnen zorgen.

Pas vanaf 1988 ben ik Dyqx Mediaprodukties echt gaan gebruiken. Ik heb een aparte giro- en bankrekening voor het bedrijf genomen en een BTW-nummer aangevraagd. Toen kwam ook de bijbehorende jaarlijkse administratie: het opmaken van de jaarrekening en de belastingaangifte. Zelf heb ik die administratie een jaar gedaan en daarna uitbesteed aan Inez, een oud-huisgenote uit de Bellamystraat. Inez was een eigen administratiekantoor begonnen en heeft een jaar of zeven mijn Dyqx-administratie gedaan. Haar bedrijf ging na een paar jaar samen met een ander bedrijf. Daarna volgde nog een fusie en stapte Inez eruit. Haar collega Hugo ging mijn administratie doen. Maar de fusiegolf ging door. Het kantoor werd te groot en te onpersoonlijk. Ik had er niks mee, maar wel met Hugo. Dus, toen Hugo voor zichzelf is begonnen, lag het voor de hand dat ik er zelf voor koos om bij hem te blijven.

Tot op de dag van vandaag maken Hugo en zijn collega José nog steeds mijn jaarrekening op en doen de belastingaangifte. Nu stelt Dyqx Mediaprodukties als bedrijf nog maar weinig voor. Betaalde schrijfopdrachten komen niet of nauwelijks meer binnen. Zelf heb ik niet zo veel zin meer om op jacht te gaan naar betaalde opdrachten. Dus wellicht gaat mijn zzp-bedrijf in de slaapstand (totdat het overlijdt). Dat scheelt flink in de administratie en onkosten.

Dik Binnendijk


DYQX
Dag Dyqx-administratie 1994-99 (foto: Dik Binnendijk, juni 2019)Stuur dit bericht door!

Mijn Ziggo story 3: Aangesloten?
Mijn Ziggo Zakelijk story 2: Afspraken maken
Mijn Ziggostory 1: Drie maanden gratis
Dubbel weerzien
Dag Lucifer & Poes
DYQX
Over de sloot
Nog even en dan: ‘Bye Hudson’s Bay!’
Geven na leven doet leven!
Rebecca
Vijftig
Nieuwe buren
Cowboy Billy
Honderd
De Noordzeestrandtocht van 1973
(On)bekenden herkennen 3: Erik (regisseur)
(On)bekenden herkennen 2: Hans (De Gezonde Zaak)
(On)bekenden herkennen 1: René (van Tumult)
Van der Blij-effect
De vogelaar
De (New York) Pizza-avond bij Dik
Scrabbelen en spellen
Boekenstempelaar
De aanslag en Het Bureau
Kruistocht in spijkerbroek naar emotie
Spelletjes spelen
Du bist älter
Eli Asser (1922-2019): “Vluchten of niet?”
Zeventig
Dag lieve Buuf
Foute koppen
Telefoonboek naar mijn kop
PANN: expressiegroep en huwelijksceremonie
De invalquizmaster
Een bed in Hellendoorn
Keuzegids, Boulevard, Bob en Saïda
Ouderwetse witte glibber
Gate 7
Lombok 2: jatten en kraken
Lombok 1
Kanaalweg met snufje Parijs
Krelis
Trekvogels en Schiphol in zee
Voetbalgeleuter
Radiocursus geven in Tirana 3: Het Naspel
Radiocursus geven in Tirana 2: Interviews beluisteren in ‘t Albanees
Radiocursus geven in Tirana 1: Het voorspel
Beffie heet Poes
800 km wandelen
Worstmakerij
Cultuurbarbaar
De stortbak
De toiletpot
De rollende gek
Vreemd Volk
Dag Westerkerkklokgebeier
Beffie
Lucifer
Walmen
Van veevoer tot frikandel en kippe(n)poot
De buurtpakjesaanpakker
Plattebuikenbiologen
Vlijtige liesjes
Biospekt
Driedeling donkerblauw
Bontjassen
De engerd
Merakels
Wachten, wachten en nog eens wachten
Mieke’s of Miekes auto?
De begrafenis
Incognito
Nationaal Zorg Fonds, Ziekenzorg en opoe
Ei à la Hennie
Domroep
Spuitende fontein(en) bij Park Paardenveld
Hildebrandstaete of op zoek naar Ron
Paterson en de poedel
Rode pumps
Lekker Dier? Lekkere Boer?
Naamgenoot
Dag RASA
Dubbelglas (deel 2)
Dubbelglas (deel 1)
Het ijs breken
Duizend exen
Giovanni en de levende bezems
O.Z.E.B.I. met de benen wijd
Trans II
De fruitvlieg en de Sparta
Corpsbal
Fortepiano: oma van de moderne vleugel
Prins Claus
Twijfel
Geertekerk
Zondagshalfuur
Herinneringen aan Corry Brokken (1932-2016)
Op kamers
Sloepenrace
Jappenkamp
Marktzicht
Anton en de kus
De laatste veren van V&D
Dag Konsertzender Utrecht
Mijn Woo-pas
Vreemde eend
Kontakt
Treincontacten
Kraken met oliebollen
Penningen meester?
Buurtsint
Hoerendrempels
Zwemmen of niet

© 2007-2012 AllesoverUtrecht