maandag 19 augustus 2019
Versie 3.00.0
  Bovenop Utrecht!


Aanmelden Mijn AOU

Van Muziekcentrum tot winkelgebouw en Muziekpaleis
Webcam Overzicht

Politiekpagina
Nieuwspagina
Meer nieuwspagina
Regio nieuwspagina
Opiniepagina
Variapagina
  Gebruik de tabbladen hieronder om de rubriek Varia te sorteren!

Sorteer op laatste publicatie Sorteer op activiteit datum


München ’38 - het laatste boek van Dirkje Kuik
Donderdag 23 oktober 2008


Origineel ingezonden persbericht


In München’38 geeft Dirkje Kuik, in een aantal verhalende essays, haar hoogst-persoonlijke visie op de Duitse geschiedenis, van Bismarck tot Hitler, waarin ook een zeer bijzonder en tot op heden onbekend ‘kanseliersdagboek’ boven tafel komt.

Via een ‘Poolse kwestie’ die zich geheel in Utrecht blijkt af te spelen, komt zij toch weer terecht in haar geboortestad. Een hele reeks Utrechtse bekenden en Utrechtse plekken duikt op in deze laatste aflevering van haar literaire Utrechtbespiegelingen.

In het slothoofdstuk ‘Pulp’ lijkt het wel of de Styx door de Oude Gracht is gaan stromen. München ’38 is Kuiks zwanenzang, de waardige afronding van het uiterst eigenzinnige oeuvre van een zeer Utrechts auteur.Programma

-Herman von der Dunk, emeritus hoogleraar Moderne Geschiedenis van de Universiteit Utrecht, reageert als historicus – en als tijdgenoot – op Kuiks visie op de Duitse geschiedenis.

-Theo Sontrop, haar eerste uitgever, presenteert zijn eigen ‘minihagiografie’ van Kuik.

-Geert van Istendael, de Brusselse dichter en essayist , die opgroeide in Utrecht, vertelt over zijn waardering voor Kuiks werk en persoon.

-Ingmar Heytze draagt enige passages uit het boek voor en brengt – samen met Ralph Rousseau Meulenbroeks een poëtische hommage aan Kuik.

-Uitgever Lex Jansen van De Arbeiderspers reikt het eerste exemplaar van München ’38 uit aan Leonie Uittenbogaard, die Kuik vele jaren lang terzijde stond bij de totstandkoming van haar literaire werk en nu haar literaire nalatenschap beheert.

-Jos te Water Mulder bericht over de oprichting van de Stichting Museum Dirkje Kuik en kondigt de opening aan van een kleine tentoonstelling van ‘Kuikiana’ uit de tijd van De Luis, die op uitdrukkelijk verzoek van Dirkje Kuik niet zijn uitgeleend aan de thans lopende tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam. Bij wijze van ‘voorbezichtiging’ zal men zich na afloop van de presentatie in kleine groepen kunnen begeven naar de nieuwe locatie van de Kunstzaal, op het aloude adres Oude Kamp 1.

De presentatie vindt plaats in de Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, op donderdagmiddag 23 oktober a.s., vanaf 17.15 tot circa 18.30.

Zaal open vanaf 16.30. Na afloop is in de kerk gelegenheid het boek aan te schaffen en nader van gedachten te wisselen.

De SLAU stelt het op prijs als u ons laat weten of u deze presentatie zult bijwonen. Reacties svp naar info@SLAU.nl of postbus 274, 3500 AG Utrecht.


Varia

Gildewandeling: Een rondje Hollywood

Bron: AOU© AOU
Varia

Soepkeuken bij de Tuinfabriek

Bron: AOU© AOU
Varia

Gildewandeling: Gheruchtige meesterschilders

Bron: AOU© AOU

© 2007-2012 AllesoverUtrecht